Matei Bogdan
Publicat în 6 aprilie 2021, 22:27 / 47 elite & idei

Marco Badea: Alegeri parlamentare în Groenlanda

Marco Badea: Alegeri parlamentare în Groenlanda

În caz că vă întrebați ce se mai întâmplă prin lume, au loc alegeri parlamentare în Groenlanda, teritoriu autonom danez situat în Atlanticul de Nord. De ce sunt importante aceste alegeri? Pentru că rezultatul acestora ar putea decide viitorul unor mari depozite de metale rare pe care companiile internaţionale vor să le exploateze, chiar cu prețul vicierii mediului.
𝐂𝐨𝐧𝐭𝐞𝐱𝐭: Groenlanda are o populație de aproximativ 56 de mii de locuitori, iar la urne sunt chemați aproape 40 de mii de electori, care vor trebui să aleagă, dintr-un total de șapte partide, cei 31 de reprezentanți în Parlamentul local.
𝐌𝐢𝐳𝐞 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐞: Principalele două partide politice au opinii opuse cu privire la emiterea autorizaţiei necesare pentru construirea unui mare complex minier la Kvanefjeld, în sudul insulei, o zonă care conţine uraniu dar şi neodim, un metal rar care este utilizat la producţia de turbine eoliene, vehicule electrice şi avioane de vânătoare. Partizanii acestui proiect, adică partidul social-democrat Siumut, aflat la conducerea Groenlandei din decembrie 2014, susţin că acest proiect minier este o resursă importantă pentru economia mică a insulei, care este încă dependentă de subvenţiile venite direct de la Copenhaga. În schimb, pentru partidul ecologist Inuit Ataqatigiit, care ocupă primul loc în sondajele electorale, proiectul minier este o ameninţare pentru mediul înconjurător, notează Reuters. Dacă partidul ecologist reușește să câștige, se vor concretiza preocupările legate de radioactivitate și poluare ale locuitorilor insulei.
𝐈𝐦𝐚𝐠𝐢𝐧𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐬𝐚𝐦𝐛𝐥𝐮: Pe lângă proiectul minier de la Kvanefjeld, temele din campania electorală au fost locuinţele, industria pescuitului şi eforturile insulei de a dobândi o autonomie mai mare față de Danemarca, care plăteşte anual circa 520 milioane de euro către Guvernul groenlandez, adică o treime din bugetul total al insulei. Groenlanda se bazează în proporţie de 90% pe pescuit, dar în această campanie s-a vorbit foarte apăsat și de dezvoltarea turismului sau a agriculturii în sudul extrem al insulei, scrie Al Jazeera English.
𝐌𝐢𝐳𝐞 𝐠𝐞𝐨𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐞: Cu cele mai mari depozite de minerale din pământuri rare din lume, Groenlanda are potențialul de a deveni un lider mondial în producerea materialelor esențiale pentru produsele cu cerere ridicată, cum ar fi smartphone-urile sau avioanele de luptă F-35. Din acest motiv, Groenlanda este de interes pentru SUA și aliații săi, precum Australia, India și Japonia, deoarece China este în prezent lider în ceea ce privește depozitele de minerale din pământuri rare, acoperind două treimi din mineritul pământurilor rare de pe glob și 90% din producția globală.
𝐏𝐚𝐧𝐝𝐞𝐦𝐢𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐆𝐫𝐨𝐞𝐧𝐥𝐚𝐧𝐝𝐚: Alegătorii votează astăzi într-o atmosferă în mare parte lipsită de temerile coronavirusului. Până în prezent, Groenlanda nu a raportat niciun deces cauzat de COVID-19 și nici spitalizări aferente. S-au înregistrat doar 31 de cazuri, ceea ce, chiar și având în vedere populația mică a insulei, clasează regiunea printre cele mai sigure zone din lume în privința pandemiei.
𝐕𝐢𝐚ț𝐚 𝐝𝐞 𝐳𝐢 𝐜𝐮 𝐳𝐢: Totuși, chiar și pentru o populație aproape cât un orășel de provincie din România, nu totul este roz. Spre exemplu, actele de violență a crescut cu 46% între 2018 și 2020. În plus, rata de suicid este printre cele mai mari din lume, iar migrația accentuată din orașele periferice către capitala Nuuk a declanșat o creștere a persoanelor fără adăpost, întucât construcțiile de case nu reușesc să țină pasul cu cererea.
Steven Arnfjord, șeful departamentului de științe sociale de la Universitatea din Groenlanda, a declarat pentru Foreign Policy că mineritul poate fi o afacere bună, dar încă nu a văzut o companie minieră globală care să aducă cu adevărat beneficii în țara în care își desfășoară activitatea.

Ultima ora:

ObservatorMugur Cozmanciuc: Am semnat pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român

PoliticMugur Cozmanciuc: Am semnat pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român

EconomieMihaela Bîtu, la MEET THE CEO: Cum a fost anul pandemiei

ExternCorina Vintan: I feel sad for all human beings involved in the never ending conflict between Israel and Palestinian territories

SocialAndrei Stoian: Nu mai bine v-ați da mâna pentru o inițiativă faină de promovare a lecturii în mediul rural?

EvenimenteVictor Vevera: “BLOCKCHAIN TECHNOLOGY – APPLICATION AND INNOVATION TOWARDS TRANSFORMATIONAL BUSINESS” continua cu modul 5 / Speaker: Prof. Dr. Alfred TAUDES

CulturaDan Mircea Cipariu: #ZiuaAdolescenților

EditorialMirel Palada: Libertatea, această primejdie de care ne apără stăpînii noștri ce ne vor binele cu de-a forțaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe