Matei Bogdan
Publicat în 10 februarie 2021, 14:24 / 123 elite & idei

Marco Badea: Despre producția de lactate

Marco Badea: Despre producția de lactate

Am citit astăzi în The Independent despre producția de lactate și comparația între laptele care provine de la animale și cel care e realizat din plante.
Nu știu dacă știți, dar un pahar de lapte de vacă produce aproape de trei ori mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât un pahar de lapte de origine vegetală. În plus, cercetătorii britanici în domeniul dezvoltării durabile sunt îngrijorați de tratamentul aplicat bovinelor în timpul producerii laptelui. Una din practicile standard pentru colectarea laptelui constă în separarea vițeilor de mamele lor la doar 24 de ore de la naștere pentru a le permite fermierilor să colecteze laptele pe care ar fi trebuit să-l bea vițeii.
Mark Driscoll, consultant independent în domeniul durabilității alimentelor și fondator al platformei Tasting the Future, a declarat că producerea unui pahar de lapte în fiecare zi timp de un an necesită 7.000 de metri pătrați de teren agricol, echivalentul a două terenuri de tenis. De asemenea, Driscoll susține că toate soiurile de laptele pe bază de plante stau mai bine pe aproape toți indicatorii de durabilitate (utilizarea apei și a terenurilor, emisiile de dioxid de carbon și risipa) decât laptele care provine de la animale. Totuși, în ciuda faptului că laptele de proveniență vegetală este preferabil laptelui de origine animală, există îngrijorări cu privire la impactul pe care îl are creștererea excesivă a migdalelor asupra industriei apicole, dar și îngrijorări cu privire la faptul că laptele care provine din soia are un impact direct asupra distrugerii pădurilor tropicale amazoniene, pentru că majoritatea exporturilor de soia către UE provin din culturile de soia din acele păduri. Industria laptelui vegetal are implicații directe și asupra condițiilor de muncă, pentru că majoritatea nucilor de cocos din care se realizează laptele de cocos din magazine sunt cultivate în Indonezia, Filipine, India și alte regiuni tropicale umede, iar presiunea pentru a satisface cererea duce la exploatarea lucrătorilor în aceste locuri și constituie în același timp un efect negativ asupra vieții sălbatice locale.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe