Marco Badea: O veste bună din partea celor mai mari poluatori de pe glob
O veste bună din partea celor mai mari poluatori de pe glob: Departamentul american de stat a anunțat că SUA și China au convenit să abordeze împreună problema încălzirii globale prin investiții în energia regenerabilă. Mai concret, cele două state s-au angajat să colaboreze mai strâns pentru a lupta împotriva încălzirii globale, declarând criza climatică „una dintre cele mai mari provocări ale timpului nostru”, cu câteva ore înainte de întâlnirea de la San Francisco între Joe Biden și Xi Jinping.
Acordul prevede triplarea capacităților de producție de energie verde până în 2030, la nivel global, precum și eliminarea treptată a utilizării cărbunelui. Premierea, după cum observă The New York Times, o constituie faptul că este prima dată când China își asumă o reducere a emisiilor economiei sale. Pe scurt, regimul de la Beijing se angajează să oprească autorizarea și construirea de noi centrale pe cărbune, un punct de disensiune în discuțiile anterioare dintre SUA și China.
Marți, grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice din cadrul ONU a preconizat o creștere de 9% a emisiilor de gaze cu efect de seră până la finalul deceniului, față de anul de comparație 2010. Reuters a transmis că, deși estimarea este mai bună decât cea de 11%, din anul trecut, rămâne cu mult sub obiectivul de reducere de 45%, fixat pentru limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Comparativ cu anul de referință 2019, emisiile de gaze vor scădea cu 2%, mult sub ținta de 43% stabilită la reuniunea ONU de acum patru ani.
Între timp, în SUA, Exxon Mobil a declarat luni că intenționează să înceapă producția de litiu din depozite subterane, până în 2027, pentru a asigura aprovizionarea cu acest metal esențial utilizat în bateriile pentru mașini electrice și în electronicele performante. Se simte astfel cum se schimbă direcția, având în vedere că marile companii petroliere investesc în sectorul electrificării vehiculelor, în condițiile în care guvernele din SUA și UE au stabilit programe de promovare a utilizării pe scară mai largă a vehiculelor electrice și de reducere a consumului de combustibili fosili.
Pe de altă parte, compania petrolieră de stat din Emiratele Arabe Unite, al cărei director general va prezida Cop 28 Dubai de luna viitoare (adică negocierile ONU privind schimbările climatice), are cele mai mari planuri petroliere de distrugere a climei din lume.
Sultan Al Jaber este directorul general al Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc) și președintele summitului Cop 28. Cercetătorii din spatele noilor date dezvăluite de The Guardian au declarat că uriașa expansiune planificată de Adnoc a producției de petrol și gaze naturale reprezintă un conflict de interese clar.
Datele mai arată că aproape toate companiile ignoră avertismentele specialiștilor în domeniul climei că noi zăcăminte de petrol și gaze nu pot fi dezvoltate dacă creșterea temperaturii globale trebuie menținută la limita convenită la nivel internațional de maxim 1,5 grade Celsius. De asemenea, cercetătorii arată că în ultimii doi ani industria petrolieră a cheltuit 140 de miliarde de dolari pentru explorarea de noi rezerve de petrol și gaze.
Totodată, 96% din cele 700 de companii care explorează sau dezvoltă noi zăcăminte de petrol și gaze continuă să facă acest lucru. În plus, peste 1.000 de companii planifică noi conducte de gaz, centrale electrice pe gaz sau terminale de export de gaz natural lichefiat (GNL).
La Cop 28, națiunile vor încerca să convină să reducă utilizarea combustibililor fosili și să tripleze energia regenerabilă. Summitul are loc la sfârșitul unui an în care temperaturile globale au crescut extrem de mult, efectele intense ale vremii extreme au distrus alte zeci de mii de vieți, iar avertismente s-au înmulțit din partea experților că lumea are deja planuri de a exploata mult mai multe rezerve de combustibili fosili decât pot fi arse în siguranță.
Ultima ora:
ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă
PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești
EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone
ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?
SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟
EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024
EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe