Matei Bogdan
Publicat în 3 mai 2023, 17:14 / 104 elite & idei

Marco Badea: Piaţa muncii este pe cale să treacă prin schimbări majore în următorii ani

Marco Badea: Piaţa muncii este pe cale să treacă prin schimbări majore în următorii ani

O știre despre viitorul nostru: Un raport publicat săptămâna asta de Forumul Economic Mondial (WEF) indică faptul că piaţa muncii este pe cale să treacă prin schimbări majore în următorii ani, iar aproape un sfert din locurile de muncă ar urma să se schimbe în următorii cinci ani.

◾ Concret, aproximativ 25% dintre locurile de muncă vor fi perturbate, unele fiind eliminate, iar altele create. În esenţă, WEF se aşteaptă să fie cu 14 milioane de locuri de muncă mai puţine în următorii cinci ani, deoarece se estimează că 83 de milioane de posturi vor dispărea, în timp ce doar 69 de milioane vor apărea.

◾ O gamă largă de factori vor juca un rol în această perturbare, potrivit raportului WEF, de la dezvoltări tehnologice precum inteligenţa artificială până la schimbările climatice. Preocupările cu privire la schimbările tehnologice care au un impact negativ asupra locurilor de muncă au crescut, mai ales că instrumente de inteligenţă artificială generativă precum ChatGPT au intrat în curentul central, iar tehnologia pare să fie unul dintre cei mai mari factori de pierdere a locurilor de muncă, arată cercetarea.

⚠️ Concluziile raportului se bazează în mare parte pe un sondaj efectuat la 803 companii care angajează un total de 11,3 milioane de lucrători, în 45 de economii diferite din întreaga lume.

◾ „Cele mai mari pierderi sunt de aşteptat în rolurile administrative şi în rolurile tradiţionale de securitate, producţie şi comerţ”, se arată în raport, care mai menţionează că declinul rolurilor administrative în special va fi „condus în principal de digitalizare şi automatizare”.

◾ Cu toate acestea, companiile chestionate nu văd schimbările tehnologice ca fiind negative în ansamblu. „Impactul majorităţii tehnologiilor asupra locurilor de muncă este de aşteptat să fie net pozitiv în următorii cinci ani. Analiza datelor mari, schimbările climatice şi tehnologiile de management al mediului, precum şi criptarea şi securitatea cibernetică sunt de aşteptat să fie cei mai mari factori de creştere a locurilor de muncă”, se mai arată în raport.

◾ Forumul Economic Mondial mai spune că unele dintre sectoarele care ar putea înregistra o creştere a creării de locuri de muncă legate de tehnologie sunt educaţia, agricultura şi sănătatea.

◾ Inteligenţa artificială este descrisă ca „un factor cheie al potenţialei deplasări algoritmice” a rolurilor şi este aşteptat ca aproape 75% dintre companiile chestionate să adopte tehnologia.

◾ Aproximativ 50% dintre firme se aşteaptă la crearea de locuri de muncă, în timp ce 25% se aşteaptă la scăderea locurilor de muncă.

◾ Tehnologia nu este, de asemenea, singurul factor în joc atunci când vine vorba de întreruperea locurilor de muncă, potrivit WEF. De fapt, se află pe locul şase pe lista factorilor care duc la crearea sau eliminarea netă a locurilor de muncă.

◾ Companiile care devin mai ecologice şi adoptă standarde de mediu, sociale şi de guvernanţă mai înalte sunt cei mai mari doi factori ai creării de locuri de muncă, au spus companiile intervievate, în timp ce încetinirea creşterii economice este de aşteptat să fie principalul contributor la pierderea locurilor de muncă.

◾ Alţi factori care ar putea duce, de asemenea, la scăderea locurilor de muncă în următorii ani includ consecinţele pandemiei de Covid-19, deficitul de aprovizionare şi criza globală a costului vieţii.

Ultima ora:

ObservatorCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

PoliticOvidiu Raetchi: Mr. Maciej Popowski visited the Euro-Atlantic Resilience Centre today

EconomieValentin Lazea: Cum contribuim cu toții la deficite și la creșterea datoriei externe

ExternMarco Badea: Riad, capitala Arabiei Saudite, a fost aleasă marți pentru a găzdui prestigioasa Expoziție Universală 2030

SocialCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

EvenimenteDan Mihalache: Am participat la deschiderea cursului ”Comunicarea Strategică în Contextul Securității și Apărării„

EditorialIulian Chifu: Recucerirea Crimeii – o operațiune realizabilă pentru Ucraina

CulturaDan Mircea Cipariu: Gala Premiilor APLER, ediția a XXV-aClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe