Matei Bogdan
Publicat în 15 februarie 2023, 16:28 / 254 elite & idei

Marco Badea: Știrea asta ar trebui să ne facă puțin mai atenți la ce se întâmplă în online

Marco Badea: Știrea asta ar trebui să ne facă puțin mai atenți la ce se întâmplă în online

Știrea asta ar trebui să ne facă puțin mai atenți la ce se întâmplă în online: O societate israeliană clandestină, specializată în manipularea electorală, a fost recrutată pentru a influenţa peste 30 de campanii electorale în lume, mai ales în Africa, prin hacking, sabotaj și dezinformare automatizată pe rețelele sociale.

🔴 „Societatea” este condusă de Tal Hanan, un fost membru al forțelor speciale israeliene, care acum lucrează privat sub pseudonimul „Jorge”. Acesta și echipa lui au fost demascați cu ajutorul înregistrărilor făcute sub acoperire și a documentelor obținute de jurnaliștii de investigație coordonați de organizația Forbidden Stories.

🔴 Trei dintre membrii colectivului de jurnalişti, unul de la Radio France, unul de la cotidianul israelian Haaretz şi un altul de la publicaţia israeliană The Marker, s-au dat drept clienţi potenţiali pentru a aduna vreme de mai multe luni informaţii despre [Team Jorge].

🔴 „Am intervenit în 33 de campanii electorale la nivel prezidenţial”, le-a declarat Jorge falşilor săi clienţi. Dintre aceste 33 de campanii, „două treimi au avut loc în Africa anglofonă şi francofonă”, iar „27 au avut succes”, le-a mai precizat un alt responsabil neidentificat.

🔴 Hanan le-a mai spus reporterilor sub acoperire că serviciile sale, descrise ca fiind „black ops” (operațiuni acoperite care implică mijloace ilegale), erau disponibile serviciilor de informații, campaniilor politice și companiilor private care doreau să manipuleze în secret opinia publică.

🔴 Pentru activităţile sale, societatea a dezvoltat timp de mai mulți ani o platformă digitală numită AIMS (Advanced Impact Media Solutions – soluţii avansate pentru un impact mediatic), care îi permite să creeze după bunul plac conturi false pe reţelele sociale, dar mai ales să le activeze, să le anime, pentru a le da apoi o aparenţă de existenţă.

🔴 În prezent AIMS controlează o armată vastă de mii de conturi false de pe Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram și YouTube. Unele avataruri chiar aveau legate și conturi Amazon cu carduri asociate, portofele bitcoin și conturi de Airbnb.

🔴 „La începutul lui ianuarie 2023, sistemul exploata 39.213 de false profiluri diferite, consultabile într-un fel de catalog. Aici puteau fi găsite avataruri de toate etniile şi naţionalităţile, de toate genurile, celibatari sau în cuplu. Feţele lor sunt portrete ale unor persoane adevărate afişate pe internet, iar patronimele lor sunt combinaţia a mii de nume şi prenume stocate într-o bază de date”, au dezvăluit jurnaliștii de investigație.

🔴 În mai mult de șase ore de întâlniri înregistrate în secret, Hanan și echipa sa au vorbit despre cum au putut aduna informații despre rivali, inclusiv folosind tehnici de hacking pentru a accesa conturi de Gmail și Telegram. Ei s-au lăudat că „plantau” materiale în publicații de știri legitime, care apoi erau amplificate de software-ul de management al „boților” AIMS.

🔴 De asemenea, [Team Jorge], a recurs la spionarea unor personaje politice importante ale campaniilor la care lucrau, inclusiv plasându-le sub ascultare. Totodată, [Team Jorge] a demarat și acţiuni de influenţă sau de lobbying pe lângă decidenţi ori jurnalişti.

🔴 Metodele și tehnicile folosite de [Team Jorge] ridică noi provocări pentru platformele digitale mari, care timp de ani de zile au încercat să prevină diverși actori răuvoitori să răspândească informații false sau să spargă securitatea de pe platformele lor.

🔴 The Guardian mai scrie că aceste dovezi privind o piață globală a dezinformării pentru alegeri reprezintă un semnal de alarmă pentru democrațiile din jurul lumii.

🔴 În plus, dezvăluirile despre [Team Jorge] ar putea pune Israelul într-o situație stânjenitoare, care vine în contextul presiunii diplomatice tot mai mari din ultimii ani în privința exportului său de arme cibernetice care subminează democrația și drepturile omului. Hanan pare să fi condus cel puțin o parte din operațiunile sale de dezinformare printr-o companie israeliană, Demoman International, care este înregistrată pe un site al Ministerului israelian al apărării pentru promovarea exportului de echipament de apărare.

🔴 Serviciile [Team Jorge] au fost folosite în Africa, America de Sud și Centrală, SUA și Europa.

◾ Consorțiul de jurnaliști care a investigat [Team Jorge] include reporteri din partea a 30 de publicații, printre care Le Monde, Der Spiegel, The Guardian și El Pais. Proiectul, parte a unei investigații mai largi în industria dezinformării, a fost coordonat de Forbidden Stories, o organizație non-profit franceză a cărei misiune este de a urmări munca reporterilor asasinați, amenințați sau închiși.

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană. NATO nu are nicio intenție să intervină în acest conflict

PoliticMircea Geoană: Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană. NATO nu are nicio intenție să intervină în acest conflict

EconomieMihai Daraban: „Consiliul de afaceri România – Emiratele Arabe îşi va începe activitatea în scurt timp”

ExternRobert Lupițu: Miniștrii de externe ai României și Olandei au discutat, la București, despre sprijinul pentru Ucraina și consolidarea apărării NATO pe flancul estic

SocialCodrin Scutaru: Un nou episod din Public Affairs Solutions Podcast, alături de Ciprian Necula activist și profesor universitar

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent ca expozant la cea de-a noua ediție a expo-conferinței internaționale Black Sea Defense & Aerospace – BSDA Exhibition & Conference – BSDA 2024

EditorialTeodor Baconschi: Noi și americanii. Ce ar trebui să figureze pe agenda viitorului președinte al României în dialogul său cu omologul de la Washington

CulturaLaurentiu Stefan: At #OpeningNight of one of the most popular operas – Traviata



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe