OraNoua.ro
Publicat în 14 octombrie 2013, 18:07 / 210 elite & idei

Marian Dușan: Cum facem performanţă în agricultură

Marian Dușan: Cum facem performanţă în agricultură

de Marian Dușan

Tot vorbim de la Revoluţie încoace despre potenţialul agricol al României, despre faptul că ţara noastră ar putea asigura hrana pentru cel puţin 80 de milioane de locuitori. Din păcate însă, suntem departe de acete performanţe.

Hypermarketurile din România sunt pline de cartofi din Olanda, de morcovi din Turcia, de ardei din Franţa, de usturoi din China, de mere din Spania şi de pere din Austria. Fermierii noştri nu au forţa necesară şi nici competitivitatea de a pătrunde în marile lanţuri de retail, care reprezintă o piaţă de desfacere extrem de importantă pentru producătorii de legume şi fructe. Asta ca să nu mai discutăm despre producătorii de cereale care stau la mâna samsarilor şi a proprietarilor de silozuri şi sunt nevoiţi să vândă pe mai nimic producţii-record de grâu, porumb etc.

Cauzele sunt multiple şi nu aş vrea să intru prea mult în detalii. Aş aminti doar faptul că în ţara noastră, încă se face agricultură cu plugul tras de boi şi cu asta cred că am spus aproape totul despre starea generală a acestui sector.

În România nu există o clasă de mijloc puternică a fermierilor care să facă agricultură cu mijloace moderne pe suprafeţe compacte de teren şi care să aibă strategii de business bine puse la punct. Noi avem o pătură subţire, extrem de subţire, de agricultori, pe care poţi să-i numeri pe degetele de la două mâini, care fac într-adevăr performanţă. În rest nimic!

Soluţia pentru a trece de statutul de speranţă veşnică în domeniul agriculturii este stimularea antreprenoriatului în acest domeniu. Am văzut că Guvernul are un proiect în acest sens şi oferă 70.000 de euro celor care vor să-şi deschidă un business în agricultură. O iniţiativă bună, dar după părearea mea insuficientă, întrucât acei tineri care decid să se mute la ţară şi să înceapă o afacere agricolă au nevoie, în afară de bani, şi de trainning, de sprijin logistic. Spun asta pentru că a face performanţă în agricultură nu este deloc simplu. În România succesul ţine de Doamne-Doamne. Dacă dă ploaie, atunci facem performanţă, dacă nu dă ploaie atunci vorbim despre dezastru. Dacă vrem să fim competitivi, trebuie să schimbăm această paradigmă. Şi asta nu o putem face decât printr-un program coerent de sprijinire a antreprenoriatului rural. Numai aşa putem crea acea pătură de fermieri capabili să câştige bătălia cu importatorii de produse agricole şi să invadeze supermarketurile şi hypermarketurile cu produse made in Romania.

Dar pentru avem nevoie de oameni capabili, de antreprenori cu experienţă care să gestioneze un astfel de program naţional de stimulare a celor care vor să înceapă un business în agricultură. Finanţarea fără mentoring, fără trainning este total ineficientă. În proiectul de înfiinţare a Agenţiei Guvernamentale pentru Start-upuri, pe care l-am creionat cu specialiştii din cadrul Romanian Business Accelerator, şi pe care l-am înaintat Primului Ministru, am prevăzut un capitol special referitor la afacerile din agricultură, tocmai pentru eu cred că IT-ul şi agricultura sunt domeniile strategice pe care România trebuie să parieze în următorii zece ani.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe