Marian Murguleţ: Prin “Cyber Influence Assessment and Strategies Center” (CIASC), am elaborat rapoarte privind campania de dezinformare în mediul online românesc şi am putut prezice evenimente relevante
Până de curând, instituțiile guvernamentale și organizațiile financiare erau principalele ținte pentru hackeri, din cauza importanței datelor care se aflau în joc. Dar pe măsură ce tot mai multe companii își leagă afacerile de lumea online, pericolele vizează fiecare organizație deschisă tehnologiei, a declarat Marian Murguleţ, Secretar de stat pentru Tehnologia Informației la nivelul întregii Administrații Publice Centrale, CIO Guvernamental, la evenimentul „CyberROmania 2020 – Când o pandemie devine virală”, care marchează o nouă etapă importantă în colaborarea economică și cibernetică dintre România și Israel.
Marian Murguleţ a spus: “Pe 8 septembrie 2020, un robot AI a scris de la zero un eseu întreg pentru The Guardian, afirmând că roboții vin în linişte.
Acesta este un capitol al realității de astăzi, modelat de știința umană și nu o construcție științifico-fantastică a lui Isaac Asimov despre mașini inteligente. O nouă dovadă că trăim cele mai interesante vremuri ale istoriei omenirii. În aceste zile, producem mai multe date ca niciodată, într-un ritm care crește continuu.
Începând cu al doilea trimestru al anului 2020, există peste 4,8 miliarde de utilizatori de internet, iar rețelele sociale devin o forță incredibilă: rapoartele arată o creștere de aproape 300 de milioane de utilizatori noi pe rețele sociale în fiecare an.
Dispozitivele inteligente pentru consumatori se răspândesc mai repede decât poate acționa tehnologia sigură pentru a le proteja. Cu ajutorul platformelor software și hardware, mașinile și infrastructura de transport sunt conectate din ce în ce mai mult. Aceste aplicații oferă o flexibilitate, funcționalitate și viteză sporite pentru siguranța rutieră și confortul șoferului, iar potențialul pentru afaceri este imens.
Până de curând, instituțiile guvernamentale și organizațiile financiare erau principalele ținte pentru hackeri, din cauza importanței datelor care se aflau în joc. Dar pe măsură ce tot mai multe companii își leagă afacerile de lumea online, pericolele vizează fiecare organizație deschisă tehnologiei. Celebrul citat „Fiecare companie este o companie de software” ar trebui adaptat în mod corespunzător în aceste zile la „Fiecare companie este o companie ţintă”. Cred că în fața amenințărilor cibernetice ar trebui să acționăm într-un singur fel: nu este în avantajul nostru să evaluăm atacurile noii ere într-o paradigmă dublă: din perspectiva guvernului și din perspectiva sectorului privat. Este necesară o abordare unitară, deoarece amenințările cibernetice iau diverse forme și apreciez personal modelul de succes al parteneriatului între guvernul israelian și companiile locale, private, de securitate cibernetică.
Așa cum a demonstrat pe deplin pandemia COVID-19, eveniment fără precedent, ar trebui să ne concentrăm mai mult asupra breşelor din spitale și rețelele medicale, din cauza impactului ridicat al pagubelor unui sector public vital”.
La începutul acestui an, a fost înființat “Cyber Influence Assessment and Strategies Center” (CIASC), o inițiativă de cercetare care vizează furnizarea de expertiză în domeniul securităţii cibernetice.
Marian Murguleţ a precizat: «Aș dori să subliniez o altă perspectivă a amenințărilor recente săvârşite cu sprijinul tehnologiei. Este o viziune în interiorul echipei noastre de experți din Gov CIO Office și Institutul Național pentru Cercetare și Dezvoltare în Informatică – ICI București, definind o categorie separată legată de „conținutul cibernetic” sau „influența cibernetică”. Trebuie să evaluăm obiectivul general al atacatorilor nu numai în ceea ce privește obținerea de avantaje practice, cuantificabile și rapid măsurabile.
Atacurile actuale au deja componente care vizează credințele și atitudinile publicului, după cum arată interferențele internaționale recente (alegeri generale în mai multe țări). După cum am văzut, algoritmii pot funcționa în ambele sensuri, fie, de exemplu, pentru a oferi un diagnostic clinic fiabil, fie pentru a colecta agresiv date și pentru a influenţa convingerile, atitudinile și deciziile cetățenilor. Acest lucru nu înseamnă că dorim să subminăm cel mai mare beneficiu al utilizării analizei datelor ca factor cheie pentru o mai bună capacitate de luare a deciziilor.
Prin urmare, la începutul acestui an am înființat “Cyber Influence Assessment and Strategies Center” (CIASC) ca o inițiativă de cercetare care vizează furnizarea de expertiză în acest domeniu provocator entităților publice. Drept urmare, în timpul pandemiei am reușit să elaborăm o serie de rapoarte pentru instituțiile guvernamentale cu privire la campania de dezinformare în mediul online românesc (martie-mai), cât și să prezicem evenimente relevante.
Categoriile de amenințări din zilele noastre sunt de o natură complet diferită, inițiatorii lor fiind din ce în ce mai greu de identificat și să fie făcuţi responsabili, motiv pentru care este necesară o educație generală legată de riscurile de securitate.
În noua paradigmă, o ușă uitată deschisă nu mai are doar valențe fizice; este vorba despre e-Identități care trebuie securizate, despre infrastructuri, aplicații și acces care trebuie clar definite.
Consider că este mai bine să fii pregătit pentru un risc cibernetic și să nu ai unul decât să ai un risc cibernetic și să nu fii pregătit».
Ultima ora:
ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”
PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare
EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România
ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene
SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!
EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!
EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!
CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe