Marian Staș: Dezbaterea – Școlile pilot și viitorul educației din România
Școlile pilot și viitorul educației din România, între inerția actuală și alternativele curriculare
11 iunie 2020, online – Zoom, 17:00
Asociația “Ține de Noi” împreună cu Fundația Hanns Seidel – România și Fundația Hanns Seidel – Moldova vă adresează invitația de a participa la dezbaterea cu privire la “Școlile pilot și viitorul educației din România, între inerția actuală și alternativele curriculare”.
Evenimentul are loc online, prin intermediul aplicației Zoom.
Participanții sunt rugați să confirme participarea la adresa de email de mai jos, iar link-ul de acces în cadrul evenimentului, va fi transmis prin mail-ul de confirmare a înregistrării. Participarea este gratuită.
Întrucât Ministerul Educației și Cercetării a pus aici în dezbatere propunerea de Hotărâre de Guvern care va aproba o metodologie privind școlile-pilot, conform articolului 26 din Legea 1 din 2011, Asociația “Ține de Noi” alături de Fundația Hanns Seidel România și Fundația Hanns Seidel – Moldova vă invită la o nouă dezbatere din ciclul nostru de dezbateri obișnuite care țintesc probleme de interes curent privind politicile publice în educație. Ne propunem să venim tocmai cu temele cele mai relevante, cele mai viu discutate, pentru a avea un impact pe agenda publică.
Articolul respectiv din Legea Educației Naționale – și conceptul în sine de avea școli pilot cu o curriculă diferită de cea națională – nu a fost niciodată operaționalizat în cei 9 ani care au trecut de la adoptarea legii prin asumarea răspunderii Guvernului de atunci. Vom dezbate un pic încercările anterioare, stadiul actual, posibilitățile dar și motivele care au ținut pe loc dezbaterea până acum.
Dezbaterea își propune să exploreze conceptul de școală pilot, să facă o analiză temeinică a propunerii făcute de Ministerul Educației Naționale, urmând ca în urma dezbaterilor să aducă anumite îmbunătățiri sau sugestii proiectului de H.G. propus, în prezent aflat în dezbatere publică. Dezbaterea își propune să disipeze anumite prejudecăți în legătură cu acest concept și să analizeze viabilitatea lui pentru binele elevilor.
Contextul pandemiei face această dezbatere cu atât mai relevantă, având în vedere că diferite experimente au avut deja loc și au trebuit să fie incluse în viața de zi cu zi a școlii românești. Contextul este așadar fertil pentru a încerca să sistematizăm diferite modele diferite de educație, dându-le șansa de a se dezvolta.
Vom porni ca de obicei de la cei mai relevanți actori din sistem, dând spațiu proeminent reprezentanților elevilor. Ne dorim un context lipsit de patimă politică și de orice discuții personalizate, “atacăm” doar subiectul și creăm un mediu propice pentru o discuție în folosul elevilor, al beneficiarilor sistemului de educație din România.
Speakeri:
Marian Staș – Clubul Liderii Mileniului Trei
Madlen Șerban – fost Președinte al European Training Foundation
Ligia Deca – Consilier Departamentul de Educație, Administrația Prezidențială (tbc)
Antonia Pup – Președinte Consiliul Național al Elevilor
Liliana Romaniuc – consilier de stat Guvernul României
Simona David Crisbășanu – Vicepreședinte Coaliția pentru Educație
Șerban Iosifescu – Președinte ARACIP
Pavel Cerbușcă – Președintele Consiliului de Administrație, Liceul Teoretic Republican ”Aristotel”, Chișinău, Republica Moldova (tbc)
Iulian Cristache – Președintele Federației Asociațiilor de Părinți (tbc)
Q&A / interventii
Toți actorii din sistemul educațional sunt invitați să participe, pentru a reprezenta, din diferite perspective, sistemul de învățământ: profesori, studenți, părinți, specialiști în educație din societatea civilă sau instituții publice.
Participarea în cadrul acestui workshop este gratuită
Pentru a vă înscrie, transmiteți un email la adresa: office@tinedenoi.ro.
În mail-ul prin care vi se confirmă înscrierea în cadrul evenimentului veți primi link-ul de acces pe platforma online
Organizatorii își propun să încurajeze și să consolideze dialogul dintre principalii actori interesați de sistemul educațional și să faciliteze promovarea modelelor de bune practici.
În ultimii trei ani, sub diverse forme organizatorice, cu sprijinul altor asociații, am organizat numeroase evenimente care abordează subiectul educației, reunind un număr de peste 1000 de actori relevanți în educație: profesori, reprezentanți ai sindicatelor, directori, reprezentanți ai Ministerul Educației și agenților din subordine, precum și o serie de persoane publice implicate în deciziile privind sistemul de învățământ, dintre care și președintele României și Ministerul Educației și Cercetării.
Asociația “Ține de Noi” este o organizație care își propune să creeze comunități active în domeniul politicilor publice economice, educaționale și în domeniul energiei și constituirea unui spațiu de dezbatere în societate legat de problemele guvernării României. Obiectivul principal este de a crea în jurul acestei organizații un adevarat laborator de idei orientate spre societate și un nucleu pentru politici publice viitoare. Promovăm valorile democratice și euro – atlantice ca o șansă pentru modernizarea României.
Ultima ora:
ObservatorCristina Popescu: Romfilatelia prezentă la Evenimentul de comemorare dedicat victimelor atacului terorist din 7 octombrie 2023, în Israel
PoliticKlaus Iohannis, mesaj de Ziua Mondială a Educației: A te dedica formării unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații
EconomieCristian Sporiș: Aderarea la OECD echivalează cu un certificat de bună purtare pentru România
ExternNicolae Ciucă: România rămâne un partener de încredere al Israelului în lupta împotriva terorismului
SocialMarian Staș: România 2024-2029 | Ieşirea din mediocritate. Schimbarea paradigmei educaţiei -leadership real în acţiune
EvenimenteCristina Popescu: Romfilatelia prezentă la Evenimentul de comemorare dedicat victimelor atacului terorist din 7 octombrie 2023, în Israel
EditorialIuliana Stan: Ce este cultura de organizație?
CulturaCristina Popescu: Cultura. De la tradiție la societatea informațională
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe