OraNoua.ro
Publicat în 21 aprilie 2015, 12:45 / 232 elite & idei

Marian Staș: Granturi pentru liceeni – pariu pe un cal mort?

Marian Staș: Granturi pentru liceeni – pariu pe un cal mort?

Programul „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” este o greșeală. O spune la RFI expertul în educație Marian Staș, coordonatorul Asociației Liderii Mileniului 3.  Programul gândit de Executiv va fi derulat pe o perioadă de 7 ani.

Guvernul a împrumutat 200 de milioane de euro de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Liceenii vor beneficia de acești bani sub formă granturi, din septembrie 2015. Ajutorul va fi acordat pentru a reduce abandonul şcolar şi a creşte numărul absolvenţilor, în special în liceele cu rezultate slabe la bacalaureat.

„Guvernul se concentrează, din nou, pe efecte și nu pe cauze, ceea ce reprezintă o eroare strategică regretabilă”, atrage atenția expertul în educație Marian Staș (AUDIO).

http://www.rfi.ro/stiri-social-57069-granturi-liceeni-pariu-un-cal-mort

Motivele principale pentru care elevii abandonează liceul sau nu reuşesc să promoveze examenul de bacalaureat sunt de natură pedagogică, financiară sau personală.

Motivele de natură pedagogică vizează calitatea scăzută a serviciilor educaţionale furnizate în licee, elevii nefiind pregătiţi la un nivel satisfăcător, ceea ce conduce la eşec şi abandon. Motivele financiare fac referire la costurile directe ridicate pe care le presupune frecventarea cursurilor, cum ar fi transportul, subzistenţa şi cărţile. Motivele personale includ evenimente care nu ţin de voinţa elevului, cum ar fi migraţia părinţilor, lipsa de informare cu privire la beneficiile şcolarizării, discriminarea sau stigmatizarea în mediul şcolar, precum şi opţiuni lipsite de viziune, cum ar fi faptul că elevii mai degrabă doresc să realizeze un venit sau să dispună de timp liber, în loc să meargă la şcoală.

În anul şcolar 2013-2014, 100.000 de elevi fie nu au promovat examenul de bacalaureat, fie nu au participat la acest examen.

rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe