Matei Bogdan
Publicat în 15 iunie 2021, 16:45 / 175 elite & idei

Marian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

Marian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

Planul Național de Redresare și Reziliență, transmis de România către Comisia Europeană, cuprinde mai multe obiective asumate de Guvern pentru Educație. Printre acestea, și crearea a 60 de școli pilot care vor fi finanțate din fonduri UE. Școlile pilot presupun trei principii alternative la tipul clasic educațional: curriculum oferit de școală, proiectarea pe arii de învățare și nu pe discipline, și curriculum la alegerea elevilor, spune la RFI, expertul în educație Marian Staș, cel care s-a implicat în procesul de implementare a conceptului de școală-pilot în România. Potrivit acestuia, asistăm la începutul unei reforme reale în domeniul Educaţiei din România. 

Marian Staș, expert în educație: 

„Componenta cea mai importantă pe care o avem în vedere este transformarea curiculară, adică modele curiculare și planuri cadru care să fie construite și oferite de către școli, în funcție de nevoile comunității, pentru că școlile știu cel mai bine care sunt necesitățile și care sunt modalitățile prin care să ofere cele mai bune servicii educaționale comunităților ca atare.  Aș spune așa într-o cheie mai largă aserțiunea, marcând faptul că acest Plan de Redresare și Reziliență consemnează posibilitatea acestui proces trecând de la o paradigmă educațională comunistă, centralizată prin existența unui singur plan cadru pentru toată populația școlară, la ceea ce înseamnă subsidiaritate europeană, respectiv la ofertă curiculară a școlilor și a curriculum la decizia elevilor în oferta școlii. Aspectul cel mai important pe care îl accentuez aici este că prezență de proiect în PNRR înseamnă de fapt fonduri, și bani alocați pentru materializarea acestor proiecte. Și asta mi se pare cel mai important aspect al proiectului  ca atare sau al procesului ca atare, în acest moment.” 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe