Marian Staş: Şcoli englezeşti cu ştaif, la Târg în Bucureşti. Vino să le vezi!
de Marian Staş
A face şcoală în Marea Britanie este o experienţă educaţională de cea mai bună calitate. Ştiu din familie, de la fiul nostru. Mă bucur să confirm aserţiunea, cu atât mai mult cu cât Vlad nu e câtuşi de puţin un “educabil” indulgent, cuminte, dispus să accepte orice, pe nemestecate. Pentru mine, Târgul Educaţiei britanice Education UK nu poate decât să consolideze, o dată în plus, un mesaj consacrat deja în materia educaţiei: Britain is GREAT!..
Iată ce zice Vlad, din propria sa perspectivă (a absolvit un master în inginerie auto).
„Din punctul meu de vedere, zona tehnică, inginerească a învăţământului superior din Marea Britanie se aseamănă mult cu subiectele predate în universităţile de profil din România. Bineînţeles, puterea financiară a Angliei, categoric superioară, şi, în mod special, locul pe care fiecare şcoală se clasează în topurile universităţilor din lume oferă studenţilor şansa de a avea şi experienţe practice de un nivel foarte ridicat: laboratoare, săli de curs, biblioteci, calculatoare, etc.
Diferenţele semnificative apar, însă, atunci când vine vorba de modul de predare, de interacţiunile studenţi–profesori şi, mai ales, de regulile academice impuse ambelor părţi. Este datoria profesorilor să nu accepte favoruri (de orice natură) din partea studenţilor pentru a-i promova, asa cum este obligaţia studenţilor să nu copieze, să citeze corect sursele folosite pentru a-şi scrie lucrările, să înveţe serios. Există cazuri de persoane în Marea Britanie care au pierdut un întreg an de masterat pentru că au plagiat în lucrarea finală. De asemenea, viaţa academică englezească presupune un înalt grad de respect reciproc. Indiferent de circumstanţe, profesorii vor face tot posibilul să fie disponibili pentru orice fel de nelămuriri pe care le-ar putea avea studenţii. Niciodată nu fac glume pe baza întrebărilor, comentariilor, modului în care se comportă studenţii. Se ţine cont întotdeauna de specificul fiecărei persoane (cultură, limbă, obiceiuri). Dascălul are datoria de a crea o atmosferă cât mai pozitivă, destinsă, în sala de curs, favorabilă dezvoltării academice (şi, de ce nu, pesonale) a fiecărui discipol în parte – un talent aparte, pe care profesorii din Anglia îl au din plin. Pentru mine, toate aceste lucruri diferenţiază semnificativ experienţa mea universitară din Anglia şi conferă o valoare specială învăţământului superior britanic.”
Alte opinii interesante despre ce înseamnă şcoală făcută în Marea Britanie, aici.
Expozanţii sunt mulţi şi buni. Pe lângă universităţi, vor fi prezente şi cinci şcoli cu programe demne de interes.
Ashbourne Independent sixth form college. Şcoală tânără, înfiinţată în 1981, localizată în Kensington, Londra, echipa Ashbourne pune în fapt sintagma esenţele tari stau în flacoane mici: educaţie de cea mai bună calitate, datorată numărului relativ mic de elevi, care se dezvoltă într-un mediu prietenos, care acordă ateţie specială fiecărui copil în parte. No student is allowed to become lost in the crowd – valorizarea individuală a tinerelor personalităţi în formare este valoarea de căpătâi a şcolii Ashbourne. Modul de interacţiune educaţională, centrat pe grupe de opt-zece studenţi care lucrează sub îndrumarea unor tutori experimentaţi, permite operaţionalizarea eficientă a principiilor pedagogice care au consolidat statutul de excelenţă al şcolii.
Christ College Brecon. Este plasat într-una una din cele mai frumoase zone din Marea Britanie. Comunitatea e mică şi sigură, elevii fiind pe deplin sprijiniţi în tot ce fac. Şcoala obţine sistematic rezultate academice de vârf: anul acesta rezultatele de nivel A au fost excepţionale – rata de promovare a fost de 100%; 51% din toţi candidaţii notaţi cu A*/A şi 79% cu A*-B. Elevii s-au îndreptat ulterior spre cursuri cum ar fi ingineria, la Oxford, medicina, la Cardiff sau ştiinţele economice la London School of Economics. Educaţia este importantă pentru noi şi în afara examenelor. Elevii deprind lucrul în echipă, iniţiativa şi independenţa. Muzica, teatrul şi sportul sunt populare şi au succes. Elevii se bucură de un campus spaţios, bine utilat, cu cămine plasate atractiv în jurul şcolii. Mărimea acestora (în jur de 50 de elevi) şi numărul total din şcoală (375) înseamnă că elevii se bucură de o atenţie individuală de la personal bine pregătit şi cu experienţă; relaţiile personale sunt puternice. „Ghidul şcolilor bune” şi „Cele mai bune şcoli din Marea Britanie” recomandă călduros Crist College.
Regent College e compus din două secţiuni: Şcoala independentă Regent şi Colegiul Clasei a Şasea, şi Colegiul pentru Învăţământ Superior.Şcoala independentă Regent şi Colegiul Clasei a Şasea a fost înfiinţată în 2000 şi oferă o varietate de programe, de la GCSE la AS şi AL. Colegiul, plasat în nord-vestul Londrei, are o rată excelentă de succes atât pentru GCSE şi nivelul A, depăşind mediile naţionale. Secţiunea pentru învăţământ superior este de asemenea plasată în nord-vestul Londrei şi oferă programe de tip Edexcel Higher National Diploma, care durează doi ani şi se specializează pe afaceri. Colegiul a fost evaluat de Edexcel şi de Agenţia de Asigurare a Calităţii anul acesta şi a primit un rezultat excelent de la ambele organizaţii. Studenţii de la acest curs sunt eligibili pentru a primi sprijin de la guvern în ce priveşte taxele de şcolarizare, iar unii sunt eligibili pentru sprijin suplimentar.
The Duke of York’s Royal Military School se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani din zona economiei europene, care doresc să studieze pentru nivelurile GCSE şi A. Elevii vor îndrăgi mixul special de etos militar şi patrimoniu în timp ce îşi dezvoltă valori tradiţionale precum disciplină, încredere în abilităţile proprii, leadership, spiritualitate şi respect pentru ceilalţi. Şcoală are internat, ceea ce înseamnă că se va studia şi locui în cadrul şcolii pe parcursul trimestrului, fiind o opţiune ideală pentru familiile europene care vor să îşi trimită copiii la studii în Marea Britanie. Elevii devin parte dintr-o comunitate unde învaţă şi locuiesc împreună cu colegii lor, viitori camarazi de arme.
Şcoala Windermere este o şcoală de zi şi internat pentru fete şi băieţi între 2-18 ani, având un internat începând de la 8 ani, fiind plasată în centru Angliei, în Parcul Naţional Lake District. Programele pentru nivelul GCSE încep în clasa a VII-a, cu primele examene în clasa a noua. În clasele a 10-a şi a 11-a, toţi studenţii învaţă limba engleză, literatura engleză, matematică şi o limbă străină modernă pentru examenele care au loc la sfârşitul clasei a 11-a. Studenţii aleg trei discipline suplimentare GCSE în clasa a 10-a şi trei în clasa a 11-a pentru un studiu concentrat, cu dublu pentru timpul programei. Tipul IGCSE este disponibil pentru matematică şi limbi străine. Diploma de bacalaureat internaţional de doi ani este oferită în clasa a 6-a, urmând o programă intensă în care elevii studiază şase discipline. Şcoala Windermere organizează şi o Şcoală de Vară acreditată de British Council pentru studenţi între 11-17 ani, cu durata de 8 săptămâni în lunile de vară.
Celor interesaţi să aflaţi lucruri relevante despre ce înseamnă a face şcoală în Marea Britanie, vă recomand cu drag să vă bucuraţi ²în priză directă² de oferta Târgului educaţiei britanice Education UK, vizitându-l în ziua de 22 noiembrie. Găsiţi programul aici.
Celor interesaţi să exploraţi şi alte posibilităţi de a studia în Marea Britanie, dincolo de oferta Târgului educaţiei britanice Education UK, vă recomand să începeţi de aici.
Enjoy!… 🙂
Ultima ora:
ObservatorEmil Constantinescu: “Pe timpul meu, tinerii au murit pentru libertate”. Apel ca generația actuală și tinerii să înțeleagă “vulnerabilitățile dictaturii”
PoliticEmil Constantinescu: “Pe timpul meu, tinerii au murit pentru libertate”. Apel ca generația actuală și tinerii să înțeleagă “vulnerabilitățile dictaturii”
EconomieRadu Burnete: Dacă alegem un model economic izolaționist și autarhic, atunci ne întoarcem în trecut
ExternCătălin Predoiu a discutat cu ambasadorii Franței și Germaniei despre dosarul Schengen: Discuțiile pe care le-am avut confirmă poziționarea foarte bună pe care o avem în perspectiva Consiliului JAI
SocialDragos Bucurenci: Ce-am făcut în ultimii 22 de ani, cum am ajuns din societatea civilă în lumea multinaționalelor
EvenimenteVictor Vevera, la Bucharest Security Conference 2024: Investițiile în tehnologie sunt importante pentru a răspunde provocărilor referitoare la securitatea cibernetică
EditorialIulian Chifu: De pe frontul războiului hibrid al Rusiei – România a probat reziliența societală democratică
CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe