OraNoua.ro
Publicat în 17 iulie 2013, 19:44 / 255 elite & idei

Mariana Gheorghe – Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI) a vizitat Petrom City

Mariana Gheorghe – Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI) a vizitat Petrom City

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Cristian Popa, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR) au vizitat Petrom City, sediul central al OMV Petrom, potrivit unui comunicat de presă remis, marţi, AGERPRES.

La Petrom City, reprezentanţii FMI şi BNR au vizitat o expoziţie despre istoria industriei românesti de petrol şi gaze naturale şi au discutat aspecte legate de evoluţia companiei post privatizare. FMI este una dintre instituţiile financiare internaţionale care, împreună cu Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, au sprijinit procesul de privatizare al companiei.

‘OMV Petrom este o companie sustenabilă şi profitabilă care a investit 9 miliarde de euro în România în ultimii opt ani cu un impact pozitiv asupra economiei şi a pieţei muncii din România’, a declarat, Gerhard Roiss, CEO OMV.

Potrivit directorului general al companiei, Mariana Gheorghe, OMV Petrom este cea mai bine plasată companie românească în topul 50 al companiilor din Europa Centrală şi de Sud-Est.

‘Avem o strategie clară de creştere şi, în condiţiile unui mediu de afaceri favorabil, vom putea continua să investim la acelaşi nivel ridicat, de circa 1 miliard de euro pe an. Vom contribui astfel la creşterea securităţii energetice a României şi la creşterea economică a ţării’, a precizat Gheorghe.

Potrivit datelor OMV Petrom, cifra de afaceri în 2012 a fost de 6 miliarde euro, iar valoarea directă adăugată în economie se ridică la circa 2% din PIB-ul României, este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat neconsolidat, cu aproximativ 2 miliarde euro anual, contribuţie care echivalează cu circa 10% şi generează cele mai mari investiţii din sectorul energetic. La nivelul anului 2012, acestea au echivalat cu circa 14% din investiţiile publice. În perioada 2005-2012, investiţiile OMV Petrom s-au ridicat la aproape 9 miliarde euro.

‘Activitatea companiei de după privatizare a contribuit la revitalizarea sectorului energetic, prin atragerea de noi investitori pe piaţa românească, prin parteneriate, dar şi datorită stimulării pieţei locale, printr-o cerere crescută de produse şi servicii. La nivelul anului 2012, numărul de furnizori ai OMV Petrom se ridică la circa 15.000, circa 90% dintre aceştia fiind companii din România. Prin activitatea desfăşurată, OMV Petrom participă la creşterea securităţii energetice a României, furnizând circa 40% din necesarul de ţiţei, gaze şi carburanţi. Prin dezvoltarea unei capacităţi de producere de electricitate lângă Ploieşti, OMV Petrom poate genera circa 10% din cererea de electricitate a României’, se arată în document.

Christine Lagarde vizitează România în perioada 15-16 iulie.

Petrom City, sediul OMV Petrom, este amplasat în zona de nord a Bucureştiului şi a fost construit în urma unei investiţii de 130 milioane de euro. Acesta cuprinde două clădiri de birouri, un centru de date – printre cele mai moderne din Europa, o centrală electrică de 5 MW şi o parcare cu 900 de locuri, desfăşurate pe o suprafaţă construită de 100.000 mp. Terenul pe care acesta a fost construit, un fost depozit de carburanţi bombardat în cel de-al doilea Război Mondial, a făcut obiectul celui mai amplu proiect de reabilitare ecologică din România, în valoare de 16 milioane de euro.

Proiectul a inclus construcţia infrastructurii stradale, atât în interiorul Petrom City, cât şi în perimetrul acestuia, cu o lungime totală de 1,7 km, investiţie în valoare de 11 milioane de euro. Străzile sunt prevăzute cu sistem de iluminat, spaţii verzi şi piste de biciclete, iar întreaga reţea de cabluri este subterană. AGERPRES/(AS – autor: Florin Bărbuţă, editor:Andreea Marinescu)

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe