OraNoua.ro
Publicat în 26 februarie 2014, 15:00 / 186 elite & idei

Mariana Gheorghe: Consumul național de gaze naturale a scăzut cu 8% în 2013, iar importurile s-au redus la jumătate

Mariana Gheorghe: Consumul național de gaze naturale a scăzut cu 8% în 2013, iar importurile s-au redus la jumătate

Consumul național estimat de gaze naturale a scăzut cu peste 8% în anul 2013, iar importurile au scăzut la aproape 50%, în special din cauza scăderii cererii industriale, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Cererea de gaze naturale a fost de 12,5 miliarde de metri cubi în România, din care importurile s-au ridicat la 1,5 miliarde de metri cubi /mc/, a precizat oficialul Petrom.

Grupul Petrom a înregistrat anul trecut vânzări consolidate de 4,9 miliarde mc gaze naturale, în creștere cu 1%, în principal datorită integrării centralei de la Brazi și a volumelor mai mici injectate în depozitele subterane de gaz.

Pentru 2014, oficialul Petrom estimează o scădere a consumului de gaze naturale de câteva sute de milioane metri cubi, dar a admis că stimările sunt dificile în condițiile în care consumul va depinde de vreme, de cererea industrială și de evoluțiile din industria chimică.

Petrom a început recent activitatea de vânzare de gaze naturale al bursă, cu două oferte de câte 10 milioane metri cubi fiecare, pe platforma OPCOM și respectiv a Bursei din Sibiu. Autoritățile iau în calcul introducerea obligativității vânzării pe bursă a unei cote din producția internă de gaze naturale.

Potrivit directorului general al Petrom, consumul național de electricitate în 2013 este estimat în scădere cu 5% față de anul anterior, în timp ce declinul producției s-a menținut la 2%.

Exporturile au crescut de peste două ori și au compensat parțial declinul pieței, România având o poziție de exportator net.

Prețurile spot la electricitate au scăzut cu 28%, în contextul unei cereri scăzute și a concurenței crescute din domeniul energiei regenerabile.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe