OraNoua.ro
Publicat în 25 septembrie 2013, 18:36 / 379 elite & idei

Mariana Gheorghe: OMV Petrom s-ar putea implica in explorarea gazelor de sist

Mariana Gheorghe: OMV Petrom s-ar putea implica in explorarea gazelor de sist

Petrom s-ar putea implica in explorarea gazelor de sist, a declarat luni, pentru Reuters, directorul executiv al companiei, Mariana Gheorghe. Aceasta a precizat ca investitiile companiei in Romania se vor cifra anul viitor la circa un miliard de euro. Anuntul vine pe fondul protestelor din Piata Universitatii, care au ca tinta secundara si interzicerea procedeului tehnic de fracturare hidraulica prin care se extrag gazele de sist, si la putin timp dupa ce OMV a renuntat la operatiuni similare in Austria din cauza protestelor activistilor de mediu.

Mariana Gheorghe a afirmat ca Petrom are trei modalitati principale pentru a compensa declinul natural al rezervelor: majorarea ratei de recuperare pentru petrolul conventional, forajul in Marea Neagra si gazele de sist.

„Dupa experienta Statelor Unite, cred ca niciun actor responsabil nu va refuza sa priveasca spre acest nou teritoriu … Suntem intr-un stadiu foarte preliminar”, a explicat ea, pentru Reuters.

Petrom a mai anuntat anterior ca ar putea sa-si extinda operatiunile spre gazele de sist dupa 2021. In iulie, compania americana Chevron a primit aprobarea de a face explorari in estul Romaniei.

„Urmarit cu atentie toate dezvoltarile pentru ca avem un favorit in Romania, care este Chevron. Undeva la finele planului strategic anual, in jurul anului 2021, intentionam sa analizam acest segment de piata”, a adaugat Mariana Gheorghe.

Intrebata de Reuters daca Petrom ar putea intra intr-o campanie de explorare achizitionand terenuri cu potential de a detine gaze de sist mai devreme decat era prevazut, aceasta a raspuns: „Vom examina toate licitatiile pe care agentia nationala pentru resurse minerale le va lansa in anii urmatori”.

„Daca vor corespunde cu strategia noastra, daca sunt fezabile din punct de vedere al afacerilor, insemnand ca exista resursele, astfel de oportunitati vor fi luate in considerare”, a mentionat Mariana Gheorghe.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe