OraNoua.ro
Publicat în 18 mai 2016, 16:32 / 279 elite & idei

Marius Bostan: Până la sfârșitul lunii noiembrie, se vor finaliza lucrările în 700 de localități, în proiectul Ro-Net

Marius Bostan: Până la sfârșitul lunii noiembrie, se vor finaliza lucrările în 700 de localități, în proiectul Ro-Net

Proiectul Ro-Net este în derulare, iar până la finele lunii noiembrie lucrările vor fi terminate în 700 de localități, a declarat, marți, ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, într-o conferință de specialitate.

‘Vedem niște rezultate, dar important e să vedem care este sursa lor. Când am venit în minister, un grup de funcționari mi-a adus la cunoștință despre proiectul Ro-Net, că trebuie închis pentru că nu se poate face, e complicat. Atunci am avut o discuție cu ministrul Fondurilor Europene și cu premierul. Am reușit acum să intrăm cu puncte de inserție și puncte de acces local în 100 de localități. S-au acordat peste 10.000 de avize, deci undeva la peste 10 avize pentru fiecare locație. De asemenea, am reușit să tragem anul trecut o sumă importantă pentru acest proiect. Se va reuși fazarea, deci banii ajung în România. Sper să avem un avantaj și să negociem alte lucruri cu cei de la Comisia Europeană. Avem în plan ca, până la finele lui noiembrie, să finalizăm lucrările în 700 din cele 784 de localități incluse în proiect’, a spus Bostan.

Oficialul a adăugat că, în același timp, are loc un proces de identificare de proiecte retrospective pentru care se poate mări absorbția fondurilor europene.

‘Am identificat deja proiecte de peste 100 de milioane de euro. Practic, bani cheltuiți din bugetul public pe care Comisia ni-i va rambursa. Acum avem undeva la 102% absorbție fonduri europene pentru sectorul IT&C’, a susținut ministrul Comunicațiilor.

Demararea proiectului Ro-Net, cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în valoare totală de 377,8 milioane de lei, din care asistența financiară nerambursabilă /FEDR/ de 252,28 milioane lei, a fost anunțată la jumătatea lunii ianuarie 2015, de către ministerul de resort.

Rețeaua de distribuție ar urma să aibă o lungime de aproape 4.900 de kilometri și ar fi trebuit să se finalizeze în decembrie 2015.

Cei doi operatori desemnați să implementeze proiectul până la 31 decembrie 2015, în urma licitației organizate de MSI, sunt Telekom Communications și Telekom Mobile.

La începutul lunii noiembrie 2014, Comisia Europeană a aprobat contribuția financiară pentru proiectul Ro-Net, în valoare de aproximativ 85,6 milioane de euro, prin care 783 de localități identificate ca ‘zone albe’ vor beneficia de internet broadband.

Consiliul Consultativ IT&C, publicația Comunic@ții Mobile și TelecomTV, în parteneriat cu Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) și Ministerul Fondurilor Europene (MFE), au organizat, marți, dezbaterea profesională anuală TechINVEST2016 ‘Fonduri europene ICT pentru industriile din România’.

Evenimentul a avut loc în marja Zilei Internaționale a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale, sărbătorită în fiecare an, pe data de 17 mai. Tema din acest an a Zilei Telecomunicațiilor este ”Impactul social al antreprenoriatului în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (ITC)”.

Din noiembrie 2006, în urma Conferinței ITU din Antalya, Turcia, a fost adoptată rezoluția 68, care hotărăște ca cele două zile să fie marcate simultan, anual, la 17 mai.

ITU este organism specializat al ONU, cu sediul la Geneva, în cadrul căreia guvernele și sectorul privat realizează coordonarea la nivel global a serviciilor de rețele de telecomunicații. Uniunea este împărțită în trei sectoare: Standardizarea în Telecomunicații (ITU-T), Radiocomunicații (ITU-R) și Dezvoltarea Telecomunicațiilor (ITU-D).

România este membru al ITU din anul 1866 și, în prezent, este membru al Consiliului pentru al patrulea mandat consecutiv, făcând parte din regiunea Central — Estică a Europei, regiune cu un total de 20 membri, reprezentată în Consiliu prin cinci membri, în acest mandat, alături de Rusia, Bulgaria, Ucraina, Cehia.

 

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe