OraNoua.ro
Publicat în 19 februarie 2014, 17:05 / 512 elite & idei

Marius Eugen Opran: Europa 2020 – Strategy For Growth

Marius Eugen Opran: Europa 2020 – Strategy For Growth

de Marius Eugen Opran – postare Facebook

In cadrul evenimentului organizat astazi la La Louviere a fost prezentata pentru prima data public initiativa vice-presedintelui Comisiei Europene Antonio Tajani: „Strategia Europa 2020 de crestere a industriei si inovarii”, in cooperare cu Ministerul Economiei al Guvernului Provinciei Wallonia din Belgia si in prezenta PM al Guvernului Federal al Belgiei, d-l Elio Di Rupo.

Este prima din cele 4 manifestari in cadrul carora VP Comisiei Europene Tajani, Comisar European pentru industrie si antreprenoriat va prezenta in fata autoritatilor si mediului de afaceri din Belgia, Spania, Italia si Grecia noile directii de promovare a UE ca pol global al competitivitatii si inovarii. In cadrul acestei manifestari, in cadrul unor discutii directe avute cu VP Tajani si cu d-l Daniel Calleja Crespo, Director General al DG „Enterprise and Industry” din Comisia Europeana, desfasurate in prezenta Dr. Ioan Ursu, Secretar Stiintific al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN-HH), am prezentat propunerea Acad. Nicolae Zamfir, CEO IFIN-HH, agreata si sustinuta de d-l Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică, privind infiintarea la Bucuresti – Platforma Magurele a clusterului international – pol de competitivitate „Centrul de excelenta in laseri si radiatii nucleare – inovare, transfer de tehnologii, aplicatii si marketing – al Uniunii Europene”, acronim „CLARA”.

Din structura acestuia vor face parte toate institutele de cercetare stiintifica de pe Platforma Magurele, alte institute de cercetare de renume din UE, institutii de invatamant superior din Romania, universitati de larga recunoastere din alte tari, companii industriale romanesti si straine din diverse sectoare interesate in tehnologiile respective, fonduri de investitii interesate sa investeasca in activitati de cercetare si inovare, precum si un cluster format dintr-o concentrare de IMM-uri interesate in accesul la baza tehnologica a Centrului de excelenta pentru experimentarea unor solutii inovatoare si din societati prestatoare de servicii si logistica. CLARA va incheia un parteneriat public – privat cu CJ Ilfov si cu Primaria Magurele in vederea dezvoltarii armonioase a zonei in baza principiilor de dezvoltare durabila si responsabilitatii sociale. Argumentele prezentate oficialilor CE s-au bazat in principal pe existenta pe Platforma Magurele a celor doi binecunoscuti laseri cu performante mondiale : CETAL, cu P=1PW, operational din acest an in cadrul Institutului National pentru fizica laserilor, radiatiei si plasmei condus de Dr. Ion Morjan (actual cel de al doilea cel mai puternic laser din lume, foarte apropiat ca performante de cel de la Berkeley, SUA) si giganticul ELI-NP (vorbind la scara mondiala, cu P=20PW), investitie demarata de IFIN-HH ce va fi finalizata in 2017.

marius-opran2

marius-opran3

VP Tajani s-a aratat foarte interesat de propunerea facuta, declarand ca la o prima vedere aceasta se inscrie perfect pe linia cerintelor impuse prin noua strategie de crestere Europa – 2020, insarcinandu-l pe d-l Crespo sa-i acorde o atentie deosebita. Urmeaza ca IFIN-HH sa transmita o descriere detaliata a proiectului catre Directorul General al DG „Enterprise and Industry”, urmata apoi de discutii directe la Bruxelles si Bucuresti asupra pasilor urmatori necesari demararii proiectului. Ca parere personala, a fost o intalnire excelenta din punct de vedere al intereselor Romanieim dar care trebuie urmata de inca cel putin altele doua cu impact similar – prima cu d-l Johannes Hahn, Comisarul European pentru politica regionala si cu d-l Walter Deffaa, Director General, DG for Regional and Urban Policy, iar cea de a doua – cu d-na Máire Geoghegan-Quinn, Comisar European pentru cercetare, inovare si stiinta si cu d-l Robert – Jan Smits, Director General, DG Research and Innovation.

 Centrul de excelenta in laseri si radiatii nucleare – inovare, transfer de tehnologii, aplicatii si marketing – al Uniunii Europene

Tot astazi la La Louviere, am avut o scurta discutie cu Primul Ministru al Guvernului Federal al Belgiei, d-l Elio Di Rupo, in cadrul careia i-am prezentat propunerea de infiintare pe Platforma Magurele a clusterului international – pol de competitivitate „Centrul de excelenta in laseri si radiatii nucleare – inovare, transfer de tehnologii, aplicatii si marketing – al Uniunii Europene”, acronim „CLARA”. Cu aceasta ocazie l-am informat pe PM al Belgiei asupra deschiderii conducerii Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” si a autoritatilor romane de a avea ca parteneri in cadrul CLARA unitati de cercetare si invatamant din Belgia, precum si companii de renume si fonduri de investitii interesate de domeniul cercetarii si inovarii. PM s-a aratat foarte interesat atat de ideea infiintarii CLARA, cat si de o participare belgiana cat mai activa in acest proiect pe care l-a numit „de avangarda”. A rugat sa fie tinut la curent prin ministrul cercetarii si inovarii al provinciei Wallonia, care a asistat la convorbire.

marius-opran1

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe