Matei Bogdan
Publicat în 22 februarie 2023, 10:52 / 71 elite & idei

Marius Geanta: Asa se scrie, sub ochii nostri, istoria chirurgiei moderne

Marius Geanta: Asa se scrie, sub ochii nostri, istoria chirurgiei moderne

Am scris ieri despre interventia chirurgicala robotica, facilitata de conexiunea 5G, la o pacienta aflata la 4.650 de kilometri distanta de echipa chirurgicala, in China. 

Noutatea tine de tipul conexiunii (5G), pentru ca de altfel premiera mondiala a operatiilor ghidate robotic a avut loc pe 7 septembrie 2001, cand o echipa de medici condusă de profesorul francez Jacques Marescaux, aflata la New York, reusea o interventie chirurgicala robotica la o pacienta aflata într-un spital din Strasbourg. La acel moment, conexiunea a fost realizata printr-un cablu de fibră optică transatlatic! Momentul istoric avea sa fie pus in umbra mediatic de atentatele care au survenit peste numai 4 zile, pe 11 septembrie 2001. 

Cativa ani mai tarziu, la Paris, regretatul profesor de origine romana Adrian Lobonțiu, pionier mondial in domeniu, a reusit sa realizeze o operatie robotica la distanta, utilizand la acel moment o conexiune prin satelit. 

Asa se scrie, sub ochii nostri, istoria chirurgiei moderne, facilitata de tehnologie si dusa mereu la nivelul urmator de medici vizionari. 

PS. Profesorul Jacques Marescaux a primit in 2019 Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Comandor, in cadrul unei ceremonii la Ambasada Romaniei de la Paris.

Ultima ora:

ObservatorMihai Sebe, Oana Mocanu, Eliza Vaș, Alina Bârgăoanu, Ciprian Stănescu: Online Public Debate – “Climate Change and the Future of Europe”, June 14

PoliticLuca Niculescu: Prezență foarte activă a României la Conferința ministerială a OCDE

EconomieDaniel Dăianu, despre situația gravă din învățământ. Sunt sau nu sunt bani pentru profesori

ExternMarco Badea: Despre distrugerea barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei

SocialRadu Burnete: Guvernul are o dilemă în privința educației și a profesorilor

EvenimenteMihai Sebe, Oana Mocanu, Eliza Vaș, Alina Bârgăoanu, Ciprian Stănescu: Online Public Debate – “Climate Change and the Future of Europe”, June 14

CulturaManuela Catrina: 5 iunie – ziua învățătorului, ziua în care s-a născut Gheorghe Lazăr

EditorialAlexandra Gătej: De ce iubește atât de tare Charles al III-lea Ardealul. Regele Verde în Transilvania sau plăcerile simple ale unui om mareClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe