Matei Bogdan
Publicat în 2 septembrie 2020, 14:43 / 419 elite & idei

Marius Geantă: Ceea ce ne lipsește este și un protocol național de testare. Cum poate România să scurteze intervalul de diagnostic al cancerului pulmonar.

Marius Geantă: Ceea ce ne lipsește este și un protocol național de testare. Cum poate România să scurteze intervalul de diagnostic al cancerului pulmonar.

În contextul în care cancerul pulmonar este o cursă contra cronometru și peste 11.000 de români sunt diagnosticați anual cu această boală, majoritatea în stadii avansate, diagnosticarea precoce și reducerea timpilor de așteptare până la inițierea tratamentului sunt necesare pentru îmbunătățirea ratelor de supraviețuire. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, confirmă necesitatea implementării acestor măsuri și extinde lista de oportunități și recomandări pentru reducere la jumătate a timpului petrecut de pacient de la suspiciunea diagnostică la tratament.

Situația pacienților cu cancer pulmonar din România a fost cartografiată de cei de la The Economist care au realizat un raport care a cuprins mai multe țări din Europa asupra problemei cancerului pulmonar. Raportul menționat ne indică zone verzi, adică zone în care țările sunt performante, dar și zone galbene sau roșii în care performanța în lupta cancerului pulmonar este redusă.

”În ceea ce privește România, raportul consideră că politicile anti-fumat, de exemplu, reprezintă un punct forte pentru România cât și anumite reglemetări pe care ei le-au identificat cu referire la poluarea mediului”, explică Marius Geantă, într-un interviu pentru wall-street.ro.

La polul opus, România punctează slab la următoarele categorii: nu are un Plan Național pentru Controlul Cancerului, în general, și această lipsă duce și la o abordare ineficientă, inclusiv a cancerului pulmonar.

România se confruntă cu o fragmentare în ceea ce privește cancerul pulmonar

Astfel, în ceea ce privește managementul optim al cancerului pulmonar, România trebuie să acționeze în direcția implementării unui Plan Național de Control al Cancerului, a unui ghid de tratament care să includă un traseu clar al pacientului, de la medicul de familie către un consult de specialitate, cu intervale de timp și indicatori de calitate, facilitând astfel accesul rapid la o echipa multidisciplinară de medici specialiști, precum și să asigure o finanțare corectă și sustenabilă a îngrijirii pacienților cu cancer pulmonar.

Rolul unui Plan Național de Cancer este de a purta boala, cu diversele ei localizari, pe tot ce înseamnă spectrul de la prevenție la depistarea precoce, la screening, diagnostic de precizie, tratament, paliație, suport psihologic, reinserție socială, iar toate aceste lucruri sunt prevazute în acest plan, inclusiv colocările bugetare.

Ce se întâmplă momentan în România este că avem o fragmentare, dacă mă refer la capitolele menționate mai sus. Dacă vorbim strict despre pacientul cu cancer pulmonar, soluția este reprezentată de accesul la o soluție integrată de tip one stop shop, care este extrem de limitat.

Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină

https://www.wall-street.ro/articol/Sanatate/258403/managementul-optim-al-cancerului-pulmonar-in-romania-marius-geanta-ceea-ce-ne-lipseste-este-si-un-protocol-national-de-testare.html#gref

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”

PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare

EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România

ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene

SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!

EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!

EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!

CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe