Matei Bogdan
Publicat în 13 decembrie 2021, 11:32 / 177 elite & idei

Marius Geantă: Virusul, cu o mutație inaintea noastră. De ce trebuie să ne îngrijoreze Omicron?

Marius Geantă: Virusul, cu o mutație inaintea noastră. De ce trebuie să ne îngrijoreze Omicron?


Datele din Marea Britanie, referitoare la protectia oferita de actualele vaccinuri fata de infecția simptomatică cu varianta Omicron, arată ingrijorator cu adevarat:
👉 Eficacitate de aproximativ 35% pentru cei vaccinati cu doua doze de vaccin bazat pe ARNm
👉 Eficacitate de aproximativ 75% pentru cei vaccinati cu trei doze de vaccin bazat pe ARNm (fata de peste 90% fata de Delta). Dar nu stim momentan pentru cat timp se mentine
👉 Aproape zero protectia data de vaccinul AstraZeneca
👉 Trecerea prin boala nu protejeaza fata de reinfectarea cu Omicron
Este de asteptat ca protectia oferita de vaccinuri fata de aparitia formelor grave de boala cu varianta Omicron sa fie mai mare, vom afla acest lucru in cateva saptamani.
Dar si asa ne aflam intr-unul dintre cele mai complicate momente:
👉 Este utopic sa ne imaginam ca oamenii se vor vaccina cu 3 doze in numar mai mare decat au facut-o cu doua doze
👉 Este prea devreme sa ne gandim la versiuni 2.0 ale vaccinurilor (acestea ar putea fi disponibile, urmand traseul normal de dezvoltare, cel mai devreme in trimestrul al doilea din 2022)
👉 Suplimentar, date din Scotia si Danemarca ne arata ca Omicron tinde sa dizloce varianta Delta mai repede decat ne asteptam si ar putea deveni dominanta pana la jumatatea lunii decembrie.
Asadar, in comparatie cu luna decembrie 2020, in acest moment (decembrie 2021):
👉 Avem in circulatie o varianta, Omicron, care se raspandeste mai repede decat Delta, care la randul ei a inlocuit Alfa (Alfa a devenit dominanta in ianuarie 2021, dupa debutul campaniilor de vaccinare, inlocuind varianta ancestrala)
👉 Avem la dispozitie vaccinuri care au fost testate in studiile clinice versus varianta ancestrala a virusului (dar cu o eficacitate care s-a mentinut foarte ridicata pentru vaccinurile ARNm, pentru doua sau trei doze, pentru toate variantele, dar mai putin acum, fata de Omicron)
👉 O opinie publica divizata de campaniile pro si contra-vaccinare, confuză in privinta beneficiilor, de altfel reale, ale vaccinurilor; populatia, pana acum, nu a fost un partener, ci a fost privită ca un executant al indicatiilor autoritatilor.
🦠Cand am scris, pe 22 noiembrie, ca trebuie sa schimbam narativul vaccinarii si sa trecem catre obiectivul de a colabora cu totii pentru controlul pandemiei (nu pentru a atinge anumiti indicatori legati de vaccinare), varianta Omicron exista doar in probele colectate de echipele de cercetare din Africa de Sud implicate in supravegherea genomica a virusului. Apoi, a fost caracterizata si comunicata comunitatii internationale, in numai 72 ore, de echipa lui Tulio de Oliveira, din Africa de Sud.
Acum, cu toate aceste date pe masa, trebuie sa lucram impreuna la noi scenarii si modalitati de interventie pe termen scurt, mediu si lung, adaptate unei realitati care s-a schimbat fundamental, de cateva ori, iata, in numai un an de zile. Virusul este cu cel putin o mutație înaintea noastră, ca umanitate si societate globala.

Ultima ora:

ObservatorGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialAlexandru Grumaz: După Putin ultranaționaliști? (III) (lecții din războiul din Ucraina)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe