OraNoua.ro
Publicat în 28 martie 2012, 00:11 / 677 elite & idei

Marius Lazurca, Dorin Chirtoaca si Ana Blandiana: Celebrarea a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania la Chisinau

Marius Lazurca, Dorin Chirtoaca si Ana Blandiana: Celebrarea a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania la Chisinau

Mai multe manifestaţii culturale au fost organizate marţi la Chişinău cu ocazia împlinirii a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România de la 27 martie 1918. Institutul Cultural Român ‘Mihai Eminescu’ la Chişinău, Primăria municipiului Chişinău şi alte instituţii au organizat expoziţia ‘Memoria ca formă de justiţie’, ca un rezumat al represiunii comuniste din România. Expoziţia dezvăluie publicului din Republica Moldova un spectacol mut, dar dramatic, al suferinţei: 30 de panouri de fotografii ce arată soarta a zeci de mii de deţinuţi politici. ‘Atunci când justiţia nu reuşeşte să fie o formă de memorie, memoria poate fi o formă de justiţie. Sensul este că atâta timp cât nu ni se face dreptate, nu se recunosc toate crimele comunismului, ne facem dreptate făcându-le să fie cunoscute’, a declarat Ana Blandiana, preşedintele Fundaţiei Academia Civică citata de Agerpres.

În opinia ambasadorului României la Chişinău, Marius Lazurca, această expoziţie lasă fără răspuns o întrebare care îi frământă pe românii de pe ambele maluri ale Prutului. ‘Cum a fost posibil ca aceia care au înfăptuit Unirea să fie declaraţi trădători ai neamului, cum a fost posibil să fie încarceraţi, torturaţi, ucişi, zdrobiţi, cum a fost posibil ca istoria lor să fie ştearsă, alungată din memoria generaţiilor care au urmat?’, s-a întrebat diplomatul.

Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918 a însemnat aducerea actualului teritoriu al Republicii Moldova mai aproape de Europa, a declarat primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. ‘Sperăm că, într-o bună zi, acest lucru va avea loc din nou şi Republica Moldova va fi din nou în marea familie europeană şi mai aproape de vatra sa românească’, a menţionat el.

În cadrul manifestaţiilor dedicate Unirii, Dorin Chirtoacă a avut o întrevedere cu primarul de Alba Iulia, Mircea Hava. Cele două oraşe au semnat un acord de înfrăţire la 1 decembrie 2011. ‘De fiecare dată când venim la Chişinău şi mergem pe bulevardul Alba Iulia, trăim aceleaşi sentimente de parcă am fi acasă. Legătură noastră e una de suflet. Tocmai de asta vom continua să susţinem proiectele începute la Chişinău’, a declarat Mircea Hava.

Tot marţi, la Muzeul de Istorie şi Arheologie a Moldovei a fost organizat un seminar istoric având ca temă momentul 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu România.

Manifestări dedicate Unirii au avut loc şi zilele trecute în mai multe localităţi Republica Moldova, inclusiv sub formă de marşuri şi manifestaţii stradale. La Chişinău, duminică, s-au înregistrat şi altercaţii cu reprezentanţii unui partid politic antiromânesc.

Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918 este o dată controversată în Republica Moldova – pentru unii sărbătoare, pentru alţii zi a cotropirii teritoriului actualei Republici Moldova de către România. Această zi a fost marcată de scandaluri şi incidente timp de mai mulţi ani la rând, în timpul guvernării comuniste (2001-2009), când mai multe persoane, inclusiv cetăţeni români şi politicieni, au fost arestaţi. Data de 27 martie a fost însă marcată cu mai mult fast după 2010, odată cu venirea la putere a Alianţei pentru Integrare Europeană şi mai ales în acest an, când se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei la fostul Imperiu Rus.

Ultima ora:

ObservatorAndrei Stoian: A debutat podcastul „Prezentul Viitorului”

PoliticAlexandru Grumaz: Electroșocul Trump!

EconomieSergiu Manea: BCR a educat financiar peste un milion de români

ExternLaura D. Stifter: Ce se mai întâmplă, în chiar acest moment, prin Rusia?

SocialCsibi Magor: Este foarte ineficient să cauți rezolvări în momentele în care omul are nevoie să fiu ascultat

EvenimenteTiberiu Andrioaiei: România poate și are resurse să devină un furnizor de competențe și echilibru în regiune

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe