Matei Bogdan
Publicat în 10 octombrie 2018, 10:19 / 321 elite & idei

Marius Stoian, despre volumul România Digitală (III): Este o viziune integrată, nu o colecţie de eseuri

Marius Stoian, despre volumul România Digitală (III): Este o viziune integrată, nu o colecţie de eseuri

România Digitală, al treilea volum al Seriei Caiete Documentare Club România, se constituie într-o viziune integrată, nu este o colecţie de eseuri, a afirmat, joi seară, Marius Stoian, unul dintre coordonatorii cărţii, la lansarea lucrării, care a avut loc la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”.

„Volumul are un merit extraordinar. Este o viziune integrată, nu este o colecţie de eseuri. Este o viziune integrată, care urmăreşte o succesiune de lucruri, începând de la nivelul global, după aceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană, care sunt documentele, care sunt stadiile de aplicare ale programelor şi proiectelor europene în diverse state şi, bineînţeles, ce anume trebuie să parcurgem noi ca să ajungem la acest stadiu”, a spus Stoian.

Pentru Radu Puchiu, un alt coordonator al cărţii, volumul este destinat, în primul rând, decidenţilor politici şi acelora din mediul de business şi are rolul „de a fi un suport, de a vedea ceea ce este o analiză la nivelul zilei de astăzi, ceea ce se poate face şi, mai ales, o zonă de expertiză”.

„Aveţi cu ce în această carte şi aveţi şi cu cine. Şi încurajarea mea este ‘Folosiţi această carte! Folosiţi-o, duceţi-vă către resursă! Vă pasionează un subiect, vedeţi cine l-a scris, mergeţi către el, pentru că există expertiză în spate. Şi, la final, aş veni cu un îndemn, dacă vreţi. Tot acest efort de a culege această carte şi altele noi l-am vrut să însemne ceva. Dincolo de asta, e acest clişeu cu cele două Românii. Şi cred că şi din perspectiva asta a digitalizării putem privi la fel cele două Românii. Noi am văzut-o ca două Românii, una care înţelege viitorul, înţelege ce urmează să vină peste noi, înţelege ce înseamnă o lume cu tehnologie omniprezentă şi îşi doreşte să fie acolo. Altă Românie pe care o văd este cea căreia îi este frică de acest viitor. (…) Cred că este de datoria noastră să mergem către cei cărora le este frică de acest viitor şi să le explicăm. Şi, dacă vreţi, să avem o Românie transformată digital şi o Românie unită digital în acest An Centenar”, a încheiat Puchiu.

Marcel Foca, al treilea coordonator al lucrării, a sugerat „agregarea socială”.

„Să renunţăm la arăta cu degetul unii către alţii, să acceptăm cooperarea între noi şi să definim împreună acele obiective în care să ne regăsim cu toţii. Mai exact, sugerez în felul următor: doar agregarea va permite conturarea unei strategii şi a unui plan naţional în care să se regăsească fiecare dintre noi. Acest plan trebuie să pornească de la noi şi nu trebuie să aşteptăm ca politicul să vină cu acel plan. Trebuie să-l generăm noi şi apoi să dialogăm cu politicul din perspectiva unui dialog prin care politicul să-şi asume materializarea a ceea ce noi construim”, a evidenţiat Marcel Foca.

Apărută la Editura Club România, lucrarea România Digitală, al treilea volum al Seriei Caiete Documentare Club România, care reuneşte viziunile a 135 de autori într-o abordare unitară a digitalizării, oferă „concepte şi instrumente operaţionale pentru transformarea digitală a statului, economiei şi societăţii româneşti”, precizează Club România.

Printre autori se numără actuali şi foşti miniştri şi secretari de stat, reprezentanţi de direcţii, agenţii guvernamentale şi instituţii europene, membri şi cercetători ai Academiei Române, reprezentanţi ai mediului universitar, experţi în politici publice şi guvernanţă digitală, antreprenori, consultanţi din „The Big Four”, bancheri, jurişti, studenţi şi doctoranzi, antreprenori sociali, reprezentanţi din sfera politică, cu expertiză în e-guvernare.

În opinia acestora, transformarea digitală este pentru România cea mai mare şansă de modernizare, iar acest lucru este „indisolubil legat” de participarea la construcţia unei Pieţe Unice Digitale europene.

Potrivit sursei citate, în cele 1.120 de pagini sunt abordate cele mai noi tendinţe globale care modelează Revoluţia digitală, precum Inteligenţa Artificială şi Data Analytics, Internetul Lucrurilor( IoT), Realitatea virtuală, augmentată şi mixtă, platforme conversaţionale şi social media, Cloud computing şi 5G, Blockchain, Smart City etc.

„Mesajul general al volumului este unul pozitiv şi indică faptul că România dispune de resurse serioase de expertiză acţionabilă, capabilă să proiecteze un viitor sincronizat evoluţiilor globale în domeniu”, precizează Club România.

Ultima ora:

ObservatorAneta Bogdan: Meaning 2021

PoliticLudovic Orban, despre comunicarea în Coaliţie: Nu fac bine declaraţiile polemice, coeziunea în comunicare e esenţială

EconomieCorina Popescu: Electrica anunță finalizarea primei etape a fuziunii prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului

ExternRobert Lupițu: Președintele Klaus Iohannis îl decorează pe ambasadorul american Adrian Zuckerman pentru implicarea în dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – SUA

SocialVictor Negrescu: Recomandări pentru sprijinirea educației și reducerea decalajelor

EvenimenteRăzvan Orășanu: Vrem să creăm un program săptămânal – un soi de mix de conferințe dedicate subiectului și webinarii dedicate profesorilor, toate legate de digitalizarea în educație

CulturaCristina Popescu: ZIUA CULTURII NAȚIONALE. 150 DE ANI DE LA PRIMA SERBARE A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

EditorialAneta Bogdan: Meaning 2021Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe