OraNoua.ro
Publicat în 6 mai 2015, 19:58 / 463 elite & idei

Marius Stoian: Dezbaterile pe marginea volumului ‘România noului val’ vor genera un nou volum

Marius Stoian: Dezbaterile pe marginea volumului ‘România noului val’ vor genera un nou volum

Unul dintre coordonatorii volumului ‘România noului val’, jurnalistul Marius Stoian, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că dezbaterile pe marginea acestei lucrări, concepută din ideile a 77 de autori, vor genera, cu siguranță, un al doilea și chiar un al treilea volum.

Marius Stoian a spus, miercuri, la finalul întâlnirii cu tinerii de la Universitatea ‘Petru Maior’ din Târgu Mureș, că intenția autorilor acestui volum este de a lansa pe de o parte idei, care se pot transforma în politici publice, dar și în resursă umană, fiind o platformă interactivă.

‘Căutarea pe care am făcut-o inițial nu este suficientă, sunt 77 de tineri ai generației X care pot reprezenta ceva și atunci am folosit ca pretext această carte pentru a face o evaluare în centrele universitare și pentru a descoperi vârful icebergului cu care noi nu am interacționat. În această logică am mers la Galați, la Cluj, Târgu Mureș, Bistrița, Craiova, cam în toate centrele universitare și în centrele relevante la nivel național dar și în cele mai mici, unde oamenii sunt conectați la aceste valori și idei, care sunt de natură globală. Sigur că în urma acestor lucruri se va genera automat un al doilea volum, probabil și un al treilea, în funcție de ideile pe care le vom descoperi, nu avem nicio preconcepție în chestia aceasta și nu avem un plan prestabilit cum trebuie să arate sau în cât timp trebuie să apară’, a arătat Stoian.

Acesta a spus că, pe parcursul dezbaterilor, din centrele universitare s-au putut desprinde o serie de idei interesante ‘la care nici nu ne-am gândit’ și că, din acest punct de vedere, efortul depus de autori nu este inutil.

‘Probabil că acele idei vor fi preluate și puse în fluxul mare de idei’, a precizat Marius Stoian, precizând că a constatat o diferență mare de concepție între autorii volumului, în majoritate aparținând așa-numitei generații X și generația tânără, etichetată ca generația Y.

‘E o diferență foarte mare, o cu totul altă modelare și receptare a lucrurilor, și a ariei de idei. Noi, generația X, suntem o generație care ne-am născut în comunism și a trebuit să ne însușim, într-o perioadă de absență a valorilor, un anumit tip de cultură, o cultură bazată pe valorile occidentale. Oamenii din generația Y s-au născut în cultura aceasta, având aceste valori și având în vedere impactul tehnologic, se mișcă, să spun așa, ca peștele în apă. E o diferență netă. În materie de emoții umane nu s-a schimbat nimic de la începutul lumii, dar în materie de preocupări actuale și de racordare la circuitele de globale, mie mi se pare că e o diferență foarte mare’, a subliniat Marius Stoian.

În cadrul dezbaterii de miercuri, de la Târgu Mureș, un alt coordonator al volumului, Bogdan Gavrilă, voluntar Centrul de Resurse pentru Societatea Civilă, le-a spus tinerilor că fiecare poate să realizeze ce vrea în viață și că pentru aceasta este important să ia decizii și să își urmeze calea.

La dezbaterea de la Universitatea Petru Maior Târgu Mureș au participat Alex Giboi, directorul general al AGERPRES, Cristi Godinac, președintele executiv FAIR Mediasind, Marius Stoian, jurnalist și Bogdan Gavrilă, voluntar Centrul de Resurse pentru Societatea Civilă, ambii coordonatori ai volumului.

‘România noului val’ este un proiect colaborativ, o premieră în România, atât din perspectiva numărului de autori, cât și a tematicilor abordate în capitolele ‘Industriile creative. Revoluție cu puterea imaginației’, ‘Lideri emergeți și leadership românesc în secolul XXI’, ‘Noua economie a cunoașterii. Antreprenoriatul de a treia generație’ și ‘Predicțiile Generației Y’.

Printre autori se regăsesc analistul politic Radu Magdin, directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, Alexandru Giboi, președintele Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS), Dan Nechita, Ionuț Budișteanu, Studentul Anului în România 2015 la gala LSRS, ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, și alții.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe