Marius Stoian, întâlnire privată cu Robert D. Kaplan


Marius Stoian s-a întâlnit duminica trecută, cu Robert D. Kaplan, unul dintre „primii 100 de gânditori ai lumii”, după cum apreciază revista Forein Policy.
În cursul vizitei sale în România, prilejuită de lansarea lucrării „Răzbunarea geografiei”, analistul-șef pe probleme de geopolitică al Stratfor a fost primit de președintele Traian Băsescu la Cotroceni, unde a avut loc un schimb de opinii despre noua situație de securitate din Europa și despre potențialele evoluții din regiune.
Analistul Stratfor a vorbit despre vulnerabilitățile țării noastre în contextul situației din Ucraina: „Cred că provocările strategice pentru România şi pentru vecinii ei sunt protejarea, nu împotriva unor acţiuni imediate din partea Rusiei, ci împotriva unei subminări subtile în următoarea jumătate de deceniu”.
Bun cunoscător al realităților din România, Kaplan apreciază că „in punct de vedere geografic, România este binecuvântată. Are Delta Dunării, acces spre centrul Europei pe Dunăre. În comparaţie cu vecinii săi, are resurse energetice mari, resurse minerale strategice, hidrocarburi, gaze de şist ce pot fi exploatate. Provocarea României este să construiască instituţii puternice, instituţii impersonale care să fie eficiente pentru a face din România un loc care să vrei să vii să faci afaceri în secolul al XXI-lea”.
Robert D. Kaplan este autorul a 14 cărţi de politică externă şi călătorii, traduse în numeroase limbi străine, printre care se numără „Monsoon: The Indian Ocean and the Future of American Power”, „Balkan Ghosts: A Journey through History” şi „Warrior Politics: Why Leadership Demands a Pagan Ethos”. A fost, timp de peste un sfert de secol, corespondent pe politică externă pentru publicaţia The Atlantic. În 2011, Foreign Policy l-a desemnat printre „primii 100 de gânditori ai lumii”.
În 2012, s-a alăturat Stratfor în calitate de analist geopolitic principal. Din 2009 până în 2011, Kaplan a fost membru al Comitetului de Politici de Apărare condus de secretarul american al Apărării Robert Gates. Din 2008, este „senior fellow” la Center for a New American Security din Washington. Din 2006 până în 2008, a fost visiting professor de securitate naţională al promoţiei 1960 din cadrul Academiei Navale a Statelor Unite, Annapolis.
Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe