Adriana
Publicat în 30 ianuarie 2018, 15:31 / 417 elite & idei

Marius Stoian: Primul Caiet Documentar Energia, sincronizează trendurile globale din domeniu cu realitățile românești și propune resurse umane adaptate la noile realități tehnologice

Marius Stoian: Primul Caiet Documentar Energia, sincronizează trendurile globale din domeniu cu realitățile românești și propune resurse umane adaptate la noile realități tehnologice
+ Observator

De la Concepte și instrumente operaționale la politici publice. Și de la policymaking la decizia politică.

In mod evident, lucrarea de față nu este un document de politici publice[1].

Nu este, pe de altă parte, nici un compendiu, o crestomație de viziuni abstracte nestructurate, fără fir logic. Nici un studiu academic. Dar, în orice moment, ea se poate constitui în sursă de politici publice, un izvor de instrumente de luare a deciziei în domeniul energetic.

Aceasta este o țintă.

Câteva link -uri sunt indicii pe această direcție:

  1. a) capitolul Digitalizare în energie, prin Marcel Foca și Yugo Neumorni, aduce în discuție o potențială construcție instituțională Agenția Națională pentru Infrastructură Critică și o schiță de parcurs în elaborarea statutului și funcțiilor acesteia.
  2. b) Orașe autonome și Inovație Energetică ar putea furniza prin extensie și aprofundare la Plan național pentru orașe autonome energetic dotat cu accesorii de implementare, ca aplicație ce decurge din „democratizarea energiei” și descentralizarea sistemului în contextul în care oligopolurile au implicații majore și o putere îngrijorătoare atât în viața economică cât și în viața politică a spațiului euro-atlantic.
  3. c) Răzvan Nicolescu proiectează o Autoritate Europeană pentru Reglementare în Energie diferită decât agenția omonimă pe care a condus-o în calitate de președinte, prin capacitatea de a lua decizii obligatorii pentru statele membre ale Uniunii Energetice.
  4. d) Marius Stoian lansez provocarea de a regândi radical proprietatea asupra resurselor subsolului în sensul identificării ei cu proprietatea asupra terenului, o discuție complexă în siajul unei eventuale modificări constituționale.

Sunt mulți alți germeni de politici publice, camuflați în paginile lucrării care așteaptă întâlnirea cu cititorul și în egală măsură cu decizia politică.

Cum, unde și cu ce intensitate se va produce aceasta din urmă rămâne de văzut. Însă este cert că dincolo de litera scrisă există și capacitatea unui network inteligent de a proiecta influență și presiune la nevoie, dacă mediile specializate vor valida schimbarea de paradigmă pe care o supunem atenției.

Există credem și o alt numitor al Caietului Documentar Energie, (primul din seria Caietelor Documentare Club România) profilul resursei umane, al contributorilor. În mod categoric, profesional și în mod indiscutabil din punct de vedere al valorilor societale pe care le exprimă. Afirmația nu este irelevantă în condițiile globale regionale și naționale actuale.

Atașamentul față de societatea deschisă, de democrația liberală sunt diferențiatori necesari.

In corelația energie/ideologie observăm pe plan mondial o tendință manifestă: ar părea că societățile deschise optează cu entuziasm pentru energiile curate/ alternative/ verzi. În timp ce, modelul conservator protecționist sau cel iliberal duc o luptă pentru salvarea combustibililor fosili ca materie primă de bază.

Și din acest unghi, mesajul emanat de volum este, credem noi, limpede.

Welcome on board!

 

Ultima ora:

ObservatorNicuşor Dan, la summitul de la Odesa: Trebuie să fim fermi în denunţarea acţiunilor Rusiei, care face tot posibilul să submineze calea către pace

PoliticNicuşor Dan, la summitul de la Odesa: Trebuie să fim fermi în denunţarea acţiunilor Rusiei, care face tot posibilul să submineze calea către pace

EconomieCorina Murafa: De ce ne chinuim atât zilele astea să reducem deficitul?

ExternAnca Dragu: Slovenia, un exemplu de succes în reformă și integrare europeană

SocialDaniel David explică Reforma Educației: „Nu e vorba de mai multă muncă, ci de muncă mai eficientă”

EvenimenteAlexandra Dobre: Am fost gazdele lansării unei campanii care atinge o problemă profund umană, adesea invizibilă, dar cu un impact emoțional major – infertilitatea

EditorialSever Voinescu: Viitorul ministru de externe

CulturaMireille Rădoi: B.C.U. – efervescență culturală în inima Capitalei



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe