OraNoua.ro
Publicat în 25 noiembrie 2015, 19:58 / 909 elite & idei

Mihai Aniţei: Azomureş a finalizat cele mai mari investiţii de la construirea combinatului

Mihai Aniţei: Azomureş a finalizat cele mai mari investiţii de la construirea combinatului

Directorul general al SC Azomureş SA Târgu Mureş, Mihai Aniţei, a anunţat joi, în cadrul unei ceremonii, finalizarea investiţiilor în retehnologizare în valoare totală de peste 240 milioane de euro, cele mai ample din ultimii 50 de ani, de la construirea combinatului de îngrăşăminte chimice.

Potrivit conducerii Azomureş, joi a fost finalizat un proces investiţional care a fost demarat în urmă cu 3 ani de acţionariatul majoritar al companiei, Ameropa Holding, care transformă combinatul în unul dintre cei mai moderni şi mai eficienţi producători de îngrăşăminte chimice din Europa.

‘Astăzi sărbătorim realizarea celei mai mari investiţii din ultimii 50 de ani, este vorba despre o nouă secţie de uree granulară şi două fabrici noi de amoniac. Asta va face ca România şi agricultura românească să aibă un produs nou, în speţă ureea granulară, şi calitatea produselor să se îmbunătăţească semnificativ. Avem de gând să modernizăm şi celelalte fabrici, în speţă îngrăşămintele complexe NPK şi să construim o nouă fabrică de nitro-calcar. Investiţiile ne asigură un viitor prin conformarea la condiţiile de mediu impuse de Comisia Europeană după 2016, apoi înseamnă o eficientizare a producţiei, costuri mai mici şi implicit îngrăşămintele să fie mai ieftine’, a afirmat Mihai Aniţei.

Investiţia în retehnologizare asigură încadrarea în cerinţele de mediu şi eficientizare ale Uniunii Europene aplicabile de la 1 ianuarie 2016, iar procesul investiţional a inclus modernizarea instalaţiei de producere a ureei, modernizarea instalaţiilor Armoniac III şi Amoniac IV şi implementarea unui nou sistem de epurare a apelor uzate.

Potrivit conducerii Azomureş, investiţia este de şase ori mai mare decât sumele investite în perioada 1998-2013, iar media anuală a investiţiilor din ultimii trei ani este peste 20 de ori mai mare decât media anuală a investiţiilor de până în 2013.

În cadrul investiţiei, combinatul mureşean şi-a asumat îndeplinirea tuturor cerinţelor de mediu referitoare la instalaţiile de pe platformă prevăzute în Autorizaţia Integrată de Mediu şi documentele BAT (Best Available Technology), reducerea consumului energetic cu 13%, modernizarea sistemului de comandă şi control automat al procesului şi al opririlor de urgenţă prin introducerea unui sistem de comandă şi control distribuit, construirea unei noi staţii de tratare a apelor uzate, dar şi mărirea capacităţii de producţie a fiecărei instalaţii de la 900 tone pe zi în prezent, la 1.050- 1.450 tone pe zi.

Vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Azomureş, Jan Kadanik, a declarat în cadrul ceremoniei că investiţiile de peste 240 milioane de euro efectuate de Grupul Ameropa nu sunt sfârşitul, ci doar începutul.

‘Acesta nu este sfârşitul, acesta este doar începutul şi veţi vedea în viitor’, a afirmat Jan Kadanik, el mai adăugând că programul de investiţii de la Azomureş a fost un succes şi a fost implementat într-un timp foarte scurt. AGERPRES

capital.ro

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe