Adriana
Publicat în 18 octombrie 2017, 14:51 / 173 elite & idei

Mihai Daraban: Schimburile comerciale dintre România și Lituania au ajuns la 85 mil. euro în S1 2017

Mihai Daraban: Schimburile comerciale dintre România și Lituania au ajuns la 85 mil. euro în S1 2017
+ Observator

Investiții, parteneriate, schimburi comerciale. Sunt doar câteva dintre temele dezbătute luni, la București, în cadrul seminarului de afaceri România-Lituania, organizat de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Meșteșuguri din Vilnius.

”În anul 2016, am avut schimburi comerciale de 144 mil. euro, dar dacă privim cifrele de anul acesta, constatăm că doar în primele 6 luni am atins cifra de 85 mil. euro, ceea ce ne dă curaj şi speranţa că cifrele de anul trecut vor fi cu mult depăşite de cele de anul acesta”, a declarat Mihai Daraban, preşedintele CCIR. Acesta a amintit de importanţa „Alianţei celor trei mări” ca obiectiv de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie la nivelul UE şi, totodată, de dezvoltare a rutelor de transport: „Am convingerea că, odată cu dezvoltarea reţelei de transporturi, PIB-ul ţărilor incluse în această alianţă se va dubla”. Companiile participante la seminar au avut oportunitatea de a intra în contact direct cu potenţiali parteneri de afaceri din Lituania, care activează în diverse domenii de activitate, pentru a dezvolta noi relaţii de colaborare.

„Sper ca în viitor, relaţiile economice şi comerciale dintre ţările noastre să atingă cote şi mai mari. Am observat un mare potenţial în acest sens. Trebuie să vorbim mai mult despre turism, doar patru mii de turişti au fost înregistraţi de ambele părţi. (…) România şi Lituania au un scop comun, acela de a aduce investitorii din Europa de Est, mai aproape de UE”, a declarat, la rândul său, Viktoras Pranckietis, preşedintele Parlamentului lituanian, care a condus delegaţia de oameni de afaceri lituanieni, la Bucureşti.

De asemenea, potrivit lui Dan Vîlceanu, preşedintele grupului parlamentar România-Lituania din Senatul României, există o relaţie de bună cooperare cu Lituania, bazată pe interese comune şi valori fundamentale. „Anul trecut, am sărbătorit 25 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice dintre ţările noastre. (…) Unul dintre obiectivele principale ale grupului parlamentar România-Lituania urmăreşte un dialog mai strâns la nivel politic, în vederea dezvoltării relaţiilor economice, astfel încât, ulterior, acest fapt să se resimtă în viaţa cotidiană a cetăţenilor ambelor ţări”, a punctat acesta.

La eveniment au mai participat şi Laura Kovaliovaitė, Consul Onorific al Lituaniei în România, E.S. Ambasadorul Lituaniei la Bucureşti, dl. Arvydas Pocius. Totodată, prezentările mediului de afaceri român şi ale celui lituanian au fost făcute de către Cristina Cocîrlă, Agenţia Invest Romania, şi Aldona Kabokienė, membru în Consiliul de Conducere al Camera de Comerţ, Industrie şi Meşteşuguri din Vilnius.

http://www.capital.ro/schimburile-comerciale-dintre-romania-si-lituania-au-ajuns-la-85-mil-euro-in-s1-2017.html

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe