MIHAI GHIMPU: Actualul preşedinte al CNI are 100 de zile să demonstreze ce poate!


Liderul liberal, Mihai Ghimpu, recunoaște că a greșit un pic cu candidatura lui Anatolie Donciu la funcția de președinte al Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Acesta, însă, a spus că e ferm convins de profesionalismul și onestitatea președintelui CNI.
„Eu nu vreau ca președintele CNI să devină dirijat de cineva. Accept că au fost unele scăpări la propunerea noastră. Dar, am vorbit cu multă lume care-l cunoaște și au spus că e un om cinstit, profesionist. Ce a scos presa la iveală nu totul este corect. Încă nimeni nu a demonstrat că el nu-i curat”, a spus Ghimpu aseară în cadrul unei emisiuni la EuroTV.
Liberalul a spus că îi oferă lui Anatolie Donciu 100 de zile la conducerea CNI pentru a vedea cum se descurcă. În caz contrar, „va pleca”. „Îi dăm 100 de zile, dacă nu va face ce trebuie, înseamnă că va pleca. Din punct de vedere al profesionalismului și că e cinstit nu am dubii, faptul că am nimerit într-o situație… un pic de comandă… e adevărat”, a mai spus sursa.
Mihai Ghimpu a dezvăluit și unele detalii despre „nașterea Comisiei Naționale de Integritate”. „Noi am votat în mai componența CNI – 5 membri. De atunci până în octombrie nu a fost verificat niciunul din ei. Vreau să vă spun că, candidatura Cristinei Cojocaru a stat în biroul comisiei juridice jumătate de an. Nu ca președinte, dar ca membru nu o accepta un coleg de Alianță. Noi am votat-o ca membru de comisie. Dar când s-a pus problema cine e președinte, am spus că aici trebuie să discutăm. Societatea civilă nu răspunde în fața alegătorilor, deci nu are cum o persoană din societatea civilă să conducă instituția”, a conchis sursa.
UNIMEDIA amintește că la sfârșitul anului trecut, Parlamentul a votat un proiect de lege, care prevede constituirea Comisiei Naționale de Integritate. Aceasta reprezintă noul format al actualei Comisii Centrale de Control, dar va activa permanent şi va avea scopul de a controla declarațiile de venit, proprietate şi a celor de interese ale demnitarilor de stat, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi ale persoanelor cu funcţie de conducere.
Comisia a fost formată în mai 2012. Aceasta este formată din 5 membri, mandatul cărora este de 5 ani. Trei dintre membri au fost înaintaţi de majoritatea parlamentară, unul din partea opoziţiei parlamentare şi un reprezentant al societăţii civile. Inițial, componența era următoarea: Ion Casian – PL, Leonid Morari – PD, Dumitru Prijmireanu – PCRM, Vera Lupu – PLDM, Cristina Cojocaru – societatea civilă. Ulterior, Ion Casian s-a retras din acest grup, fiind înlocuit de Anatolie Donciu. La fel a făcut și Cristina Cojocaru, care a declarat că CNI s-a discreditat, deoarece la mijloc ar fi avut loc târguri politice.
UNIMEDIA precizează că PD și PLDM o promovau la funcția de președinte al CNI pe Cristina Cojocaru, reprezentantă a societății civile, în timp ce liberalii au insistat pe reprezentantul lor – Anatolie Donciu, care a și fost ales în funcție. După acest eveniment, Anatolie Donciu a ajuns în centrul unui scandal mediatic după ce ZdG a scris despre averea sa. La izbucnirea scandalului, Mihai Ghimpu i-a luat apărarea lui Donciu. Organizațiile neguvernamentale au contestat integritatea președintelui CNI și au cerut demisia sa.
Ultima ora:

ObservatorCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

PoliticOvidiu Raetchi: Mr. Maciej Popowski visited the Euro-Atlantic Resilience Centre today

EconomieValentin Lazea: Cum contribuim cu toții la deficite și la creșterea datoriei externe

ExternMarco Badea: Riad, capitala Arabiei Saudite, a fost aleasă marți pentru a găzdui prestigioasa Expoziție Universală 2030

SocialCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

EvenimenteDan Mihalache: Am participat la deschiderea cursului ”Comunicarea Strategică în Contextul Securității și Apărării„

EditorialIulian Chifu: Recucerirea Crimeii – o operațiune realizabilă pentru Ucraina

CulturaDan Mircea Cipariu: Gala Premiilor APLER, ediția a XXV-a
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe