Matei Bogdan
Publicat în 11 mai 2022, 11:01 / 72 elite & idei

Mihai Manole: Dezvoltatorii de centre de date vor deveni jucători pe piața de energie

Mihai Manole: Dezvoltatorii de centre de date vor deveni jucători pe piața de energie

Actuala criză a energiei ar putea fi o mare oportunitate pentru piața de data center din România, care în următorul deceniu poate ajunge pe un loc fruntaș în Europa Centrală și de Est, spune Mihai Manole, Managing Partner Tema Energy, într-un interviu wall-street.ro


Deși este absolvent de Limbi Străine și de Drept, Mihai Manole conduce cel mai mare jucător din România în domeniul dezvoltării de centre de date, Tema Energy. În 2021 a înregistrat o cifră de afaceri de 8,75 milioane de euro, cu 22% mai mult față de 2020, și un profit cu 40% mai mare, și preconizează să-și măreasca cifra de afaceri cu 10-15% în fiecare an. Cum a ajuns aici?

„Mi-am dorit, când eram tânăr, să lucrez în diplomație. Ulterior, viața mi-a oferit alte perspective, alte oportunități, de care eu zic că am profitat și le-am fructificat foarte frumos. De mic fac vânzări, dezvoltare de business-uri, de organizații, de echipe, am făcut asta și în asociații studențești și în ONG-uri. Tatăl meu, unul dintre fondatorii Tema Energy, m-a invitat să mă alătur echipei și să aduc un suflu nou.”

Tema Energy, spune Mihai Manole, este, în primul rând, o firmă de engineering și de integrare de soluții și sistem care țin de infrastructuri critice. De 17 ani, compania oferă centre de date la cheie și a creat și propria soluție de data center mobil, containerizat, pe care vrea acum să îl și exporte în țările din regiune.

În momentul în care avem o latență de câteva ore, cum s-a întâmplat la Facebook, nu este chiar apocaliptic, dar e foarte supărător. Cu atât mai mult când e o infrastructură critică, care ține de CFR, de Metrorex, de Electrica, de un minister, o structură de informații, de poliție sau de o bancă.

Mihai Manole, Managing Partner Tema Energy

Cum funcționează centrele de date moderne

”Asta e misiunea centrală a companiei: să asigurăm funcționarea neîntreruptă a clienților noștri, fie că activează în zona de energie, căi ferate, spitale, industrie, clădiri de birouri etc. Una dintre soluțiile principale este cea de data centere la cheie. Data centerele sunt practic un microclimat, un ecosistem care asigură funcționarea IT-ului și care găzduiesc toate echipamentele și soluțiile IT”, explică Mihai Manole, într-un interviu wall-street.ro.

”Practic, niște camere în care funcționează servere și soluții de stocare, sisteme de networking. Pot să para NASA, pentru că sunt condiții foarte riguroase și foarte stricte de microclimat care trebuie asigurat IT-ului astfel încât acesta să funcționeze cât mai fidel, să nu se întrerupă, să aibă o viață cât mai lungă.”

De aceea, centrele de date au nevoie în primul rând de o alimentare cu energie electrică extrem de stabilă, apoi de power backup, dar și de o soluție de climatizare care să asigure funcționarea IT-ului în temperaturile optime, adică între 18 și 25-27 de grade Celsius. La acestea se adaugă și alte sisteme, extrem de complexe, de detecție a fumului sau a căldurii, de stingere a incendiilor cu gaze ecologice, de asigurare a accesului în clădire pe bază de amprentă, retină sau card, sisteme de monitorizare video dar și sisteme seismice.

Citește și: Mituri populare legate de rezistența clădirilor la cutremure – ce cred românii că știu, dar nu știu de fapt

Cum Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai mare risc seismic, am vrut să aflăm cât de utilizate sunt astfel de sisteme la noi. ”În țările dezoltate sunt un must-have în data centerele critice”, spune Mihai Manole. ”Există centre de date în România, chiar la bănci, care dispun de propriile sisteme seismice. Costul nu e însă deloc neglijabil. Sunt 4-5 centre de date mari care au acest add-on și încep să fie cerute în tot mai multe licitații și să fie implementate inclusiv în mediul public. Avem contracte în implementare pentru autorități publice și pentru ministere la care am proiectat și instalăm și sisteme de protecție în caz de seisme.”

Criza energiei poate fi o oportunitate pentru piața data center

Dacă criza din 2008-2010 a fost cea mai grea perioadă, cu multe proiecte înghețate, un interval în care Tema Energy și-a pus la punct principiile, echipa, strategia, actuala criză a energiei, spune Mihai Manole, este mai degrabă o oportunitate pe această piață, în principal pentru cei care vor să investească în tehnologii noi.

”Creșterea prețului energiei e o dificultate pentru operatorii tradiționali vechi de centre de date și se reflectă la clientul final. E însă o oportunitate pentru investițiile noi, care au ocazia să își creeze propriile sisteme de generare de energie, cu care să-și alimenteze și centrul de date propriu și să dea și un surplus în rețea. Ce se întâmplă la unele investiții implementate de noi, de pildă Cluster Power de la Craiova, care are un sistem de trigenerare: din gaz produce energie electrică și căldură, căldura este reconvertită în frig pentru data center”, explică Mihai Manole.

Continuarea, aici.

Ultima ora:

ObservatorAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATO

PoliticKelemen Hunor: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic

EconomieDaniel Dăianu: Se întoarce o economie a tristeţii?

ExternIulian Chifu: Gâtuirea Europei – Un vas venind din China a blocat aprovizionarea cu petrol şi gaze prin Suez

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaIonuț Vulpescu: Naționalismul religios crește radical în perioadele istorice marcate de o dramatică vulnerabilitate

EditorialAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATOClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe