OraNoua.ro
Publicat în 27 aprilie 2016, 15:55 / 254 elite & idei

Mihai Răzvan Ungureanu, invitat la comisia SIE pentru a discuta despre afirmațiile lui Kovesi

Mihai Răzvan Ungureanu, invitat la comisia SIE pentru a discuta despre afirmațiile lui Kovesi

Președintele Comisiei parlamentare de control al activității SIE, Mihăiță Calimente, a declarat, marți, că îl va invita pe șeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, la discuții despre afirmațiile procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, la adresa acestei instituții.

„Având în vedere ce a spus doamna procuror șef al DNA și răspunsul pe care l-a dat SIE, vreau să avem o discuție, pentru că asemenea discuții în spațiul public arată o lipsă de comunicare”, a precizat, pentru AGERPRES, Mihăiță Calimente.

El a arătat că această discuție „amicală” va avea loc după Sărbătorile de Paște.

„Va fi o discuție amicală să vedem care sunt cauzele care au dus la această situație”, a adăugat Calimente.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, marți, că nu a primit nicio informare de la SIE în mandatul său și că în investigațiile procurorilor anticorupție se observă că tot mai mulți inculpați și-au deschis conturi și afaceri în străinătate, precum și că își mută bani și își cumpără proprietăți în afara țării.

„Este imposibil ca ofițerii de informații să nu intre în posesia unor astfel de informații. Cred că este de siguranță națională atunci când cineva transferă milioane de euro din România într-o altă țară. Cred că este de siguranță națională sau este extrem de important pentru țară atunci când sume considerabile de bani sunt transferate prin off-shoruri, când sume considerabile sunt date ca mită pentru a câștiga anumite licitații”, a susținut Kovesi.

În replică, SIE a transmis, într-un comunicat, că nu monitorizează cetățenii români aflați în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securități, așa cum nu monitorizează conturile și transferurile bancare, achizițiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetățenii români în străinătate.

Potrivit sursei citate, în cursul cercetării informative, SIE obține, țintit sau colateral, și informații referitoare la intenții de încălcare a legii de către persoane fizice sau juridice române sau străine.

„Informațiile SIE nu se pot constitui în probe în instanță, întrucât sunt obținute prin surse umane cetățeni străini, cu mijloace și metode specifice, care ‘nu pot fi dezvăluite nimănui și în nicio împrejurare’. Respectând cu strictețe atât propria lege de organizare și funcționare cât și protocoalele de cooperare și competențele celorlalte structuri din Sistemul Securității Naționale, acest tip de informații sunt transmise spre completare, validare și exploatare acelor instituții ale statului cu atribuții și posibilități legale, în speță SRI, MAI, ONPCSB etc”, se arată în comunicatul citat.

SIE mai informează că, în cursul anului 2015 și în primele luni ale anului 2016, a transmis către SRI, MAI, ONPCSB, ANAF, MApN/DGIA sau alți beneficiari 35 note informative/ semnalări/ alerte vizând „aspecte corelate fenomenului de corupție/ infracțiunilor economice”.

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe