OraNoua.ro
Publicat în 17 septembrie 2014, 20:27 / 277 elite & idei

Mihai Tănăsescu: BEI a acordat CEC Bank un împrumut de 100 de milioane de euro pentru IMM-uri și primării

Mihai Tănăsescu: BEI a acordat CEC Bank un împrumut de 100 de milioane de euro pentru IMM-uri și primării

Banca Europeană de Investiții /BEI/ și CEC Bank au semnat, joi, un acord de împrumut de 100 de milioane de euro pentru cofinanțarea proiectelor IMM-urilor și ale administrațiilor publice locale din industrie, servicii, turism și infrastructură.

„Această sumă, de 100 de milioane de euro, reprezintă suma maximă pe care BEI a acordat-o unei instituții românești. Asta arată că există o voință puternică în a introduce acești bani în economie, există o atractivitate din partea băncilor și, nu în ultimul rând, există o încredere care s-a consolidat în timp”, a declarat vicepreședintele BEI, Mihai Tănăsescu. 
El a spus că, până la finalul acestui an, BEI va acorda României finanțări de circa 600 milioane euro, ceea ce reprezintă o creștere de 20% față de anul trecut, iar anul viitor se va concentra foarte mult pe finanțarea sectorului energetic. 
Creditul acordat CEC Bank vine după ce banca locală a utilizat împrumutul de 45 milioane de euro acordat anul trecut de BEI pentru finanțarea IMM-urilor și firmelor medii, din care banca a finanțat peste 100 de proiecte din domenii precum producție, agricultură, comerț, servicii, construcții sau producție de energie verde. 
Împrumuturile cu fonduri BEI pot fi atrase de IMM-uri le cu până la 3.000 de salariați și de administrațiile publice locale. Ca noutate, pot solicita astfel de credite și IMM-urile care au angajat sau intenționează să angajeze un tânăr, cu vârstă sub 25 de ani (5 tineri în cazul firmelor cu cel mult 3.000 de salariați) în ultimele/următoarele șase luni, dar și o firmă deținută sau administrată de o persoană tânără sau o companie care oferă training vocațional pentru personalul tânăr. 
Creditele se acordă în lei sau euro, cu o valoare de 50%-100% din costurile eligibile ale proiectului, dar nu mai mult de 12,5 milioane de euro. Valoarea maximă a proiectului trebuie să fie de 25 milioane euro. Creditele au o maturitate de 12/15 ani, cu până la 4 ani de grație, iar costurile au o marjă de dobândă cu 0,5 puncte sub împrumuturile standard. 
BEI finanțează IMM-urile românești prin intermediul a 14 instituții financiare, care operează atât în sectorul public, cât și cel privat. Banca a creditat anul trecut IMM-urile cu 174 milioane euro, firmele având peste 41.000 de angajați. 
De la începutul activității în România, BEI a acordat finanțări de 10 miliarde euro, reprezentând 7,3% din PIB-ul României.

Ultima ora:

ObservatorDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

PoliticLudovic Orban, despre 65 de ani de prezenta românească in UNESCO

EconomieDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

ExternAndrei Stoian: Situația din Ucraina. Posibil război la granița României?

SocialRăzvan Orășanu: Curs de Gândire Laterală

EvenimenteCosmin Buteica, part of an international panel on the topic of “Water Scarcity: Same Challenge, Different Answers”

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre Scrisorile eminesciene

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul pentru Taiwan a început. Cine va câştiga – SUA sau China?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe