OraNoua.ro
Publicat în 30 octombrie 2013, 20:07 / 583 elite & idei

Mihai Tănăsescu: BEI a acordat credite de 8 miliarde euro pentru proiectele din zona Dunării, în 2012

Mihai Tănăsescu: BEI a acordat credite de 8 miliarde euro pentru proiectele din zona Dunării, în 2012

Banca Europeană de Investiții /BEI/ a acordat, în 2012, credite pentru derularea proiectelor în zona Dunării în valoare de 8 miliarde de euro, iar pentru acest an cuantumul va fi similar, a declarat, marți, în cadrul ediției a doua a Forumului Anual al Dunării de la Palatul Parlamentului, Mihai Tănăsescu, vicepreședinte al BEI.

‘Vrem să promovăm proiecte cu IMM-uri la nivel mic pentru ca acestea să folosească banii la nivel local. Nu în ultimul rând, un obiectiv important este protejarea mediului. Încercăm să dezvoltăm protecția mediului în următorii ani. De asemenea, în 2012, Banca Europeană de Investiții a acordat acestei zone mai mult de opt miliarde de euro, iar în acest an este prevăzut un nivel similar de creditare. Împrumuturile reprezintă o chestiune foarte importantă și noi acordăm credite direct sau indirect prin sistemul bancar. Menținerea nivelului de creditare în această zonă este foarte importantă pentru noi și urmărim mărirea sumei de 8 miliarde de euro’, a spus Tănăsescu.

Oficialul a menționat, totodată, că, pe fondul constrângerilor din Europa, BEI și-a sporit activitatea de acordare a creditelor cu peste 60 de miliarde de euro, în perioada următorilor patru ani.

‘În ciuda constrângerilor existente în Europa, acum, Banca Europeană de Investiții are o abordare contra-ciclică sporind activitatea de acordare a creditelor cu mai mult de 60 de miliarde de euro, între 2013 și 2015, în comparație cu băncile comerciale care descresc activitatea de acordare a creditelor. Cred că dorim să participăm la conectarea proiectelor rețelelor trans-europene și în ceea ce privește proiectele de coeziune și convergență în zona Dunării. În această regiune trăiesc mai mult de 110 milioane de oameni, dintre cei aproape 500 de milioane de locuitori ai Europei’, a explicat vicepreședintele BEI.

Guvernul României, alături de Comisia Europeană /CE/, organizează, în perioada 28-29 octombrie, la Palatul Parlamentului, ediția a doua a Forumului Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării /SUERD/.

Strategia Dunării, proiectul politic european de amploare și vizibilitate lansat de România împreună cu Austria, a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene /UE/.

Cele patru axe prioritare ale Strategiei sunt: conectivitatea (transport intermodal, cultură și turism, rețele de energie), protecția mediului (managementul resurselor de apă, protecția biodiversității și managementul riscurilor), creșterea prosperității regiunii Dunării (educație, cercetare, competitivitate) și îmbunătățirea sistemului de guvernare (capacitate instituțională și securitate internă).

Dintre cele 14 țări incluse în Strategie, opt sunt state membre ale UE (Germania, Austria, Slovacia, Republica Cehă, Ungaria, Slovenia, România și Bulgaria), restul fiind state non-membre (Croația, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Republica Moldova și Ucraina). AGERPRES (A,AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe