Adriana
Publicat în 13 martie 2013, 14:14 / 300 elite & idei

Mihai Tanasescu: Instituţiile Financiare Internaţionale încearcă să revigoreze dezvoltarea regiunii

Mihai Tanasescu: Instituţiile Financiare Internaţionale încearcă să revigoreze dezvoltarea regiunii
+ Observator

„Grupul BEI va juca cel mai relevant rol, angajând 20 miliarde euro. Acest sprijin va consta, în principal, în credite pe termen lung către sectorul privat şi public, care vizează domenii prioritare, cum ar fi IMM-urile, energia regenerabilă şi eficienţa energetică, inovaţia şi convergenţa.”

„Miza este mare: Europa trebuie să ia măsuri acum pentru a genera creştere, altfel va rămâne în urmă. Încurajarea şi susţinerea inovaţiei sunt factori esenţiali pentru menţinerea competitivităţii în Europa şi în special în ECE. Pentru a face faţă acestor eforturi, Europa trebuie să îşi asume riscuri, să fie rezistentă, să investească în viitor, precum şi să asigure finanţare adecvată care să îi permită să depăşească momentele dificile.

De asemenea, Europa are nevoie de mai multe acţiuni comune. Vestea cea bună este faptul că, în sfârşit, statele membre au încheiat un acord privind bugetul UE pentru următoarea perioadă 2014-2020 şi au stabilit iniţiativa comună a BEI şi BERD, adică exact tipul de măsuri de care avem nevoie pentru a promova oportunităţile.

La rândul său, Mihai Tănăsescu, Vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, îndeamnă la cooperare, finanţare fiabilă şi o bună gestionare a bugetelor naţionale. Şi GE, în calitate de jucător important în Europa Centrală şi de Est şi furnizor de infrastructură modernă, susţine un buget UE credibil care să încurajeze investiţiile paneuropene în inovaţie şi o politică de coeziune eficientă care va contribui la revenirea Europei pe calea spre creştere economică”. – Hendrik Burgeois, Director Relaţii Guvernamentale, GE Europa.

Europa a adoptat măsuri substanţiale ca răspuns la criza economică şi financiară, cum ar fi crearea Fondului European pentru Stabilitate, ideea uniunii bancare şi fiscale şi intervenţiile Băncii Centrale Europene. Deşi aceste măsuri au avut rezultate importante, revenirea creşterii presupune mai multe eforturi, iar instituţiile financiare internaţionale se implică în aceste eforturi, cu accent pe promovarea performanţei economice durabile în regiunea ECE. Pe măsură ce economia îşi reia creşterea, se impune garantarea durabilităţii acesteia. Criza a provocat o mare „fractură” între Europa de Nord şi de Sud, iar noi trebuie să ne îndreptăm spre o creştere unitară a competitivităţii pentru a elimina această situaţie. Avem nevoie de o nouă Europă Unită, cu un nou contract social, cu o politică fiscală coordonată care ar trebui să genereze disciplină fiscală. IFI-urile încearcă să completeze finanţarea de care dispunem cu eforturi de coordonare a pachetelor de ajutor naţional şi a dialogului privind politicile între principalii factori interesaţi din regiune.

Instituţiile Financiare Internaţionale – Banca Europeană de Investiţii (Grupul BEI), Grupul Băncii Mondiale şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) – au stabilit un Plan de Acţiune Comun, menit să sprijine redresarea şi creşterea economică în Europa Centrală şi de Sud-Est. Planul de Acţiune, un răspuns direct la impactul constant al problemelor Zonei Euro asupra economiilor Europei emergente, constă în angajamente comune de peste 30 miliarde euro pentru perioada 2013-2014. Elaborat în contextul „Iniţiativei de la Viena”, noul Plan de Acţiune Comun al Instituţiilor Financiare Internaţionale (IFI) are ca obiectiv readucerea creşterii în regiune prin susţinerea iniţiativelor din sectorul privat şi public, inclusiv infrastructura, investiţiile corporative şi sectorul financiar.
Articol publicat pe www.economistul.ro

Ultima ora:

ObservatorMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PoliticMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EconomieAdrian Bulboacă: Vedem un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii

ExternDan Mihalache: Relațiile Ciprului cu România sunt în continuă dezvoltare

SocialSorin Cucerai: Macarena în cuvinte și imagini

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a primit vizita unei delegații a Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency – EDA)

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe