OraNoua.ro
Publicat în 30 ianuarie 2013, 21:19 / 188 elite & idei

Mihai Tănăsescu la Recepția de Anul Nou organizată de AHK România

Mihai Tănăsescu la Recepția de Anul Nou organizată de AHK România

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) a serbat joi, 17.01, la Palatul Parlamentului, intrarea în noul an alături de circa 700 de membri și invitați din mediul economic și politic. Invitatul de onoare al serii a fost dl. Mihai Tănăsescu, vicepreședinte al Băncii Europene pentru Investiții (BEI). Președintele AHK România, dr. Radu Merica, a făcut o retrospectiva succintă a anului 2012, pe care îl consideră un an pierdut, din care ,,am învățat că o luptă politică încrâncenată nu ajută economia”. Merica a arătat că afost, totuşi, un an în care s-a constatat că tinerii din România își doresc să poată beneficia de o formare profesională bună, după modelul din Germania, și a subliniat importanța unei bune calificări și a unei formări profesionale adecvate.

Ambasadorul Germaniei la București, Andreas von Mettenheim, a arătat dorința Ambasadei de a promova interesele României. Temele pe care le-a abordat în discursul său au fost predictibilitatea, lupta împotriva corupţiei, transparenţa și reforma în administrație, acestea fiind considerate prioritățile importante.

Mediul de afaceri trebuie să fie prietenos pentru a atrage investiții, a declarat în discursul său Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, subliniind totodată importanța constituirii unei clase de mijloc puternice. El le-a mulțumit investitorilor germani pentru contribuția la dezvoltarea economică a României. Volumul schimburilor comerciale bilaterale româno-germane va depăşi, în 2013, 20 mil. EUR, estimează Vosganian.România îşi propune să devină o destinație atrăgătoare pentru investiţiile străine, care nu înseamnă doar bani, ci şi informaţii, precum şi contacte şi know-how, pentru că fără investiţii străine decalajele țării noastre nu pot fi reduse.

În discursul său festiv, dl. Mihai Tănăsescu a făcut referire la criza economică ce a început în SUA, a traversat oceanul, iar de 2 ani și jumătate a dus la criza datoriilor în Europa. Investitorii trebuie acum să redobândească încrederea în Europa, unde s-a creat o falie între nordul si sudul continentului. Trebuie implementate reforme în sudul Europei, trebuie creată o Europă unită, a mai spus Tănăsescu. Direcțiile importante de urmat ar fi: un nou contract social, un nou tip de ideologie socială, o politică fiscală care să nu mai creeze disensiuni și care să ducă la disciplină. Tănăsescu nu vede nevoia de austeritate, dar vede nevoia de disciplină, de reforme structurale. De aceea Europa are nevoie de creștere economică și de reducerea șomajului. Iar elementul cheie pentru a fi competitivi este liberalizarea. În cadrul Europei, România are un potenţial fantastic de dezvoltare economică, dacă lecţiile trecutului au fost învăţate şi vor fi bine aplicate, a declarat vicepreședintele BEI. România este o țară cu potențial, astfel că în următorii doi ani ar putea ajunge la o creştere economică anuală de 3-4%. BEI este cea mai mare bancă multinațională din lume cu un bilanț de peste 500 mld. EUR și intenționează să se îndrepte mai mult și spre segmentul IMM.

Printre personalitățile prezente la Recepția de Anul Nou 2013 s-au mai numărat Ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini; Ministrul pentru dialog social, Doina Pană; deputatul Ovidiu Gant.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe