OraNoua.ro
Publicat în 17 iulie 2013, 19:45 / 297 elite & idei

Mihai Tanasescu: Romania este o tara foarte solida macroeconomic, cu o economie stabilizata

Mihai Tanasescu: Romania este o tara foarte solida macroeconomic, cu o economie stabilizata

România este o ţară foarte solidă din punct de vedere macroeconomic, iar lucrul foarte important este că economia românească este stabilizată, aceasta fiind în al treilea an consecutiv de creştere economică, a declarat vicepreşedintele Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), Mihai Tănăsescu, într-un interviu acordat marţi RFI.

Christine Lagarde este ultima şefă a unei instituţii financiare internaţionale, care, în decursul ultimelor patru luni, cinci luni, vizitează România. În luna martie, preşedintele BEI a venit la Bucureşti, a urmat preşedintele Băncii Mondiale, preşedintele BERD, iar acum Christine Lagarde vizitează România şi cred că mesajele care au fost transmise în acest demers coordonat al instituţiilor financiare internaţionale este unul foarte pozitiv pentru România, a spus Tănăsescu.

În opinia vicepreşedintelui BEI, care s-a declarat unul dintre susţinătorii continuării parteneriatului cu Fondul Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene, România are în prezent capacitatea de a-şi asigura resursele financiare de pe piaţa internă şi piaţa externă.

”Parteneriatul înseamnă o continuare, dacă vreţi, a consolidării fiscale, o accelerare a reformelor structurale şi, nu în ultimul rând, înseamnă, dacă vreţi, o încredere mai puternică a investitorilor străini, în special, în potenţialul economic enorm pe care îl are economia românească în momentul de faţă”, a adăugat el. Un astfel de parteneriat ar însemna ”o asigurare în cazul unei turbulenţe puternice în zona euro, şi nu numai, că România are asigurate resursele necesare de care ar avea nevoie”.

Reprezentantul BEI a apreciat că România a fost printre cele mai puternice state la nivelul Uniunii Europene în primul trimestru în ceea ce priveşte creşterea economică, alături de ţările baltice şi Ungaria.

Potrivit lui Tănăsescu, creşterea economică în România va trebui să provină din două surse. În primul rând, este vorba despre reformele structurale, care ar trebui să fie continuate şi accelerate. În al doilea rând, creşterea economică ar fi încurajată de atragerea fondurilor externe, în domenii strategice şi domenii bine definite de dezvoltare, astfel încât pe o perioadă medie şi lungă să existe fluxuri de capital şi fluxuri financiare.

Referitor la planul naţional de investiţii şi locuri de muncă, lansat joia trecută de guvernul român şi care prevede atragerea de investiţii de minimum 10 miliarde de euro, care să creeze cel puţin 50.000 de locuri de muncă, vicepreşedintele BEI a subliniat că macrostabilizarea economică a României creează premisele atragerii unor investiţii importante în unele domenii bine definite, cel mai important aspect fiind definirea obiectivelor şi a domeniilor de activitate în care ţara noastră poate juca un rol major prin creştere economică, care să ducă la noi locuri de muncă. ”Ceea ce cred eu că trebuie completat în acest tablou sunt resursele de care România are nevoie pentru a putea duce la îndeplinire aceste investiţii şi resursele, în multe dintre acele investiţii care au fost enumerate, există”, a mai spus Mihai Tănăsescu. AGERPRES/(AS – autor: Tudor Martalogu; editor: Gabriela Ionescu)

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe