OraNoua.ro
Publicat în 9 decembrie 2015, 16:45 / 286 elite & idei

Mihnea Dan: OPEC alimentează criza petrolului

Mihnea Dan: OPEC alimentează criza petrolului

de Mihnea Dan

Pe 4 decembrie, Viena a fost gazda celei dea 168-a conferințe OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries – Organizația ţărilor exportatoare de petrol). Evenimentul a fost așteptat cu mare interes pe fondul, deja existentei, crize a petrolului.

Hotărârea logică ar fi fost ca ţările membre OPEC să-şi reducă nivelul extracției, până la o echilibrare a pieței şi atingerii unui preţ de tranzacționare în jurul valorii de 75 USD/baril. Acesta ar fi, teoretic, pragul de preţ care ar satisface ambele părţi, industria şi companiile petroliere.

Pe scurt, Conferința nu a făcut publică nici o hotărâre explicită referitoare la nivelul extracției. În raport găsim doar cifre despre creșterea economiei globale raportate la piața petrolului şi prognozele pentru anul viitor. Studiile OPEC relevă că în 2016, la nivel mondial, cerința de petrol va creşte cu 1.3 milioane de barili/zi. Tot aici găsim mențiunea că ţările non-OPEC vor înregistra o reducere a capacitații de extracție.

Singura recomandare este ca ţările membre să continue monitorizarea situației globale în lunile următoare.

Deși în raport OPEC subliniază grija şi angajamentul ţărilor membre pentru asigurarea stabilității şi a echilibrului pieței de petrol atât pentru producători cât şi pentru consumatori, realitatea este diferită. În 2011 OPEC se angaja să menţină un prag maxim al extracției de 30 mb/zi, prag depășit în foarte multe luni. Mai mult ca sigur vom asista în următoarea perioada la același nivel crescut al extracției, la care se va adăuga şi cerința extra de 1.3 mb/zi. Estimarea este pentru 31.5 mb/zi sau chiar mai mult.

Acestea sunt cifre dar analizând la rece situația globală vedem că ţările membre OPEC şi-au definit bugetele aproape în exclusivitate pe petrol, petrol care le-a adus venituri tot mai mici în ultima perioadă. Dependenţa lor de acest venit anulează orice altă opțiune logică. Este greu de crezut că vor accepta în viitorul apropiat să-şi reducă nivelul extracției, chiar cu riscul de destrămare a OPEC. Pe de altă parte, nici măcar Arabia Saudită nu mai poate face singură jocurile OPEC, având la rândul ei destule probleme interne. Interesele sunt împărţite. Anumite surse afirmă că Arabia Saudită va continua presiunea pusă pe micile companii petroliere americane, care au costuri de extracție şi de prelucrare mari, fiind nevoite în timp să-şi închidă activitatea. Efectul ar fi o cerere crescută de petrol şi implicit creșterea prețului.

Iranul, proaspăt eliberat de sancțiunile economice, vrea să recupereze deficitul din buget, deci vrea să-şi mărească capacitatea de extracție.

Indonezia vrea să revină în grupul OPEC.

Ţările membre OPEC care nu sunt din zona Golfului au fost lăsate pe cont propriu.

În toată această isterie globală am găsit şi o știre pozitivă: câștigă consumatorul de rând, în America, de exemplu, benzina este la stații doar 2 $/galon. Normal ar fi ca şi consumatorul român să vadă aceeași mare schimbare, scade prețul la pompă şi la noi, dar insesizabil.

Interesant va fi dacă ţările OPEC vor reuși nu doar să păstreze nivelul ridicat al extracției, ci să-şi asigure şi piețele de desfacere. Acesta va fi provocarea viitorului.

Trebuie să acceptăm că vom avea o criză de lungă durata a petrolului suprapusă pe gravele probleme ale economiei mondiale.

Piața petrolului nu-şi va putea reveni fără însănătoşirea economiei.

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe