OraNoua.ro
Publicat în 9 iulie 2014, 07:43 / 228 elite & idei

Mircea Geoană a discutat la Washington organizarea la București a unei conferințe regionale despre anticorupție

Mircea Geoană a discutat la Washington organizarea la București a unei conferințe regionale despre anticorupție

Mircea Geoană a discutat cu Victoria Nuland la Washington despre organizarea la București a unei conferințe regionale pe tema guvernanței, transparenței și anticorupției, informează un comunicat remis marți AGERPRES de cabinetul senatorului PSD.

Potrivit sursei, în prima zi a vizitei la Washington, senatorul Mircea Geoană, înalt reprezentant al Guvernului României pentru Proiecte Economice Strategice și Diplomație Publică, a avut o serie de întâlniri la Departamentul de Stat cu Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, și Hoyt Yee, adjunctul acesteia, iar la Casa Albă cu Jeff Prescott, consilier adjunct pe probleme de securitate națională al vicepreședintelui Joe Biden.

Convorbirile oficiale s-au concentrat asupra modalităților practice de dezvoltare și aprofundare a Parteneriatului Strategic româno-american în noul context regional și internațional și de creștere a contribuției României la stabilitatea, securitatea, dezvoltarea economică și independența energetică a regiunii. Cu acest prilej, a fost prezentat și dezbătut proiectul strategic și economic al Guvernului privind rolul României ca Poartă a Europei pe Noul Drum al Mătăsii și a stadiului pregătirii conferinței internaționale anuale — Bucharest Forum New Silk Road din 2-4 octombrie 2014.

Totodată, au fost analizate în detaliu temele abordate în întâlnirile vicepreședintelui Biden cu oficialii români cu ocazia vizitei la București și a fost stabilit calendarul dialogului bilateral până și după alegerile prezidențiale din România.

De asemenea, a fost reafirmată nevoia ca România și aliații și partenerii SUA și ai UE din regiune să acorde o atenție sporită construirii unor instituții puternice și să continue lupta ‘necruțătoare’ cu corupția și cu cauzele acestui flagel.

Tot în cadrul acestor discuții, a fost evidențiată nevoia eliminării vulnerabilităților strategice pe care întreaga regiune le are în zona guvernanței, transparenței și anticorupției. În acest sens, a fost evocată necesitatea instituirii unui Standard de Referință — un mecanism de analiză și evaluare comparativă a celor mai bune practici și soluții în domeniu la nivelul statelor din regiune membre sau aspirante la UE și NATO, cu sprijin și expertiză internațională.

Astfel, a fost convenită organizarea unei conferințe dedicate acestor teme la București în aceasta toamnă sub egida World Governance Forum, a Departamentului de Stat, Comisiei Europene, Băncii Mondiale, OECD și World Economic Forum, precizează comunicatul senatorului PSD.

În zona economică, a fost reliefat rolul central al energiei ca factor de creștere economică și securitate națională. În acest sens, au fost demarate discuțiile privind crearea unui fond public-privat pentru România, Republica Moldova și ansamblul regiunii destinat investițiilor în zona energiei și a interconectărilor regionale necesare diversificării surselor de aprovizionare și de asigurare a independenței energetice.

În cadrul discuțiilor, a fost subliniat și rolul științei și tehnologiei în noua politică economică și de dezvoltare a României, fiind evocată drept un exemplu de succes Comisia Comună SUA-Polonia pentru Știință și Tehnologie, inclusiv în stoparea și inversarea tendințelor de „brain — drain” în zona cercetării, dezvoltării și inovării.

Astfel, s-a convenit introducerea acestei teme în dialogul structurat din cadrul Parteneriatului Strategic, ce se va derula în această toamnă la București.

A fost evaluată și situația politică din România și din regiunile adiacente. Totodată, a fost evocată și importanța Acordurilor de Asociere la UE și de liberalizare a vizelor pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia, fiind analizată și situația din estul Ucrainei, în special în zona Sloviansk și Donețk, și a problemelor acute de securitate și umanitare din zonă.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe