OraNoua.ro
Publicat în 23 ianuarie 2013, 03:16 / 155 elite & idei

Mircea Geoană a primit titlul ‘Ordine della Stella della Solidarieta’ din partea statului italian

Mircea Geoană a primit titlul ‘Ordine della Stella della Solidarieta’ din partea statului italian

‘Senatorul Mircea Geoană a fost întotdeauna un prieten sincer al Italiei, o ţară pe care o cunoaşte foarte bine, şi a promovat întotdeauna un standard înalt al relaţiilor bilaterale între statele noastre’, a declarat ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, luni, 21 ianuarie, cu ocazia decernării dlui Mircea Geoană a titlului ‘Ordine della Stella della Solidarieta’. Acest titlu onorific este acordat de către statul italian unui număr redus de personalităţi care au contribuit la dezvoltarea unor relaţii stabile şi de durată cu Italia.

‘Ca Preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă din cadrul Senatului României şi ca Preşedinte al institutului Aspen România, Mircea Geoană s-a distins ca unul din cele mai influente personalităţi politice din România’, a adăugat ambasadorul italian.

‘Dacă România vrea să redevină un stat mândru şi influent trebuie mai întâi să-şi întăreasca legăturile cu prietenii săi europeni apropiaţi, cum e cazul Italiei. În ultimii ani, relaţiile bilaterale au trecut printr-o perioadă de încercare pentru că trendul s-a inversat. Dacă acum aproape 2000 de ani romanii erau cei care au cucerit Dacia, în ultimii ani valuri de emigranţi români au mers către Italia din motive economice. Dar, printr-o bună colaborare, am reuşit să depăşim momentele mai tensionate cauzate de acest fenomen şi cred că acesta este şi principalul motiv pentru care mi-a fost înmânată această înaltă distincţie’, a declarat Mircea Geoană. Mai mult, el a adaugat că Italia este unul din principalii parteneri economici ai României şi dincolo de legăturile istorice, acest fapt ne obligă să încercăm să realizăm o legătură şi mai strânsă cu partenerii italieni.

‘Relaţia României cu Italia este unică în Europa. Întreaga mitologie şi identitate naţională a României se bazează pe filonul comun daco-roman. Puţine state au dovedit mai multă prietenie, loialitate şi consecvenţă în sprijinirea ţării noastre în greul drum al întoarcerii în Europa decât Italia. Relaţia noastră este puternică şi unică în Europa. Un Parteneriat Strategic, şedinţe comune de guvern, relaţii de înfrăţire între comunităţi locale, ample colaborări academice, universitare şi între elitele noastre intelectuale, milioane de cetăţeni şi zeci de mii de firme şi contribuie la dezvoltarea celor două naţiuni. Limba italiană este astăzi vorbită de milioane de cetăţeni români, destinele noastre sunt mai întrepătrunse decât oricând’ a adăugat senatorul român.

‘Provocările pe care Italia, România, Europa, lumea occidentală le vom avea de înfruntat în anii şi deceniile următoare, nu vor putea fi depăşite în lipsa şi în afara unei solidarităţi bazate pe valorile noastre comune, România şi Italia reprezintă un astfel de model de relaţie, în care tradiţia şi rădăcinile comune reprezintă fundaţia pentru prezentul şi viitorul nostru comun’, a concluzionat Mircea Geoană.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe