OraNoua.ro
Publicat în 22 ianuarie 2014, 21:01 / 165 elite & idei

Mircea Geoană: Aderarea la Schengen trebuie scoasă neîntârziat din luptă politică internă și readusă la rangul de obiectiv strategic național

Mircea Geoană: Aderarea la Schengen trebuie scoasă neîntârziat din luptă politică internă și readusă la rangul de obiectiv strategic național

de Mircea Geoană

Aderarea la Schengen reprezintă mai mult decât un aspect tehnic sau diplomatic. La 7 ani de la integrare și într-o Europă cu mai multe viteze, România se află într-o zonă de maximă vulnerabilitate: în afara Zonei Euro, în afara spațiului Schengen, împovărată de stigmatul MCV, cu o reputație și influență la cote de avarie, cu o adevărată campanie anti-românească în plină derulare în principalele state europene, cu un război politic dus la extrem care întunecă rațiunile, epuizează energiile constructive și sacrifică interesul general.

Această situație nu mai poate continua! Acuzând populismul și demagogia altora, acuzând dublul standard și nerespectarea tratatelor europene prin amestecarea de teme care nu au de a face cu aderarea la Schengen, trebuie să ne uităm și în propria ogradă. Din momentul în care integrarea deplină în Europa — iar aderarea la Schengen trebuie privită prin această prismă — a părăsit zona consensului național și a devenit armă în războiul politic intern, din momentul în care ‘pârâtul la Înalta Poartă’ a devenit sport național, din clipa în care principalele instituții și politicieni au început să tragă în direcții diferite, România a devenit o victimă sigură. Și așa va rămâne, până când nu ne vom trezi din propriul populism și demagogie.

Dacă aderarea la Schengen redevine un obiectiv național și este evacuată din lupta electorală, atunci avem o șansă. Dacă, dimpotrivă, unii ne vor bagă și scoate din prăpastie de la o zi la alta, în funcție de tema conferinței de presă a serii, iar alții vor spune că nu murim fără Schengen, nu avem cum să fim credibili și spera la un rezultat pozitiv în 2014.

Comisia pro-Schengen din Parlamentul României a avansat propuneri de acțiune în această logică non-partizană. La început de an dominat de alegerile europene și prezidențiale, cu două președinții europene — elenă și italiană — favorabile, fac un apel către toți factorii de influență și decizie din sfera politică, administrativă și a societății civile: readuceți integrarea deplină a României în Europa, aderarea la Schengen și eliminarea MCV, la rangul de obiectiv strategic național.

Nu putem fi credibili când lideri politici importanți își schimbă poziția de la o zi la alta. Din ‘prăpastie’ în ‘Schengen în octombrie’. Și nu este folositoare nici poziția ‘dacă nu ne vreți, nu murim fără Schengen’.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe