OraNoua.ro
Publicat în 29 ianuarie 2014, 00:08 / 262 elite & idei

Daniel Daianu, Mircea Geoana, Bogdan Aurescu, Dan Dungaciu si Alexandru Grumaz la intalnirea de la BNR cu Michael Hayden

Daniel Daianu, Mircea Geoana, Bogdan Aurescu, Dan Dungaciu si Alexandru Grumaz la intalnirea de la BNR cu Michael Hayden

Fostul director al NSA şi CIA Michael Hayden a declarat, vineri, la Bucureşti, că SUA fură informaţii pentru a asigura securitatea cetăţenilor săi, nu pentru a-i îmbogăţi, aşa cum face Beijingul.

Într-un discurs susţinut la BNR, generalul Hayden a declarat că sunt trei categorii de „păcătoşi” în spaţiul cibernetic: statele, grupările infracţionale şi anarhiştii.

Statele sunt „foarte bune la asta. Al meu este. Am fost director al NSA şi, din motive de strângere de informaţii şi împotriva unor ţinte legitime, am furat informaţii de la alte state. Asta nu ne pune pe picior de egalitate cu chinezii. Şi chinezii fură lucruri. Şi noi, americanii, furăm. Dar o facem pentru a asigura securitatea cetăţenilor noştri, nu o facem pentru a-i îmbogăţi pe cetăţenii noştri. Şi asta este diferenţa dintre noi şi chinezi”, a spus Hayden, la dezbaterea „Intelligence and Cyber Security”.

Cea de-a doua categorie sunt „grupările infracţionale”, destul de întâlnite în fostul spaţiu sovietic. Sunt formate dintr-o mulţime de „oameni talentaţi, care lucrează pentru orice îi plăteşte, pentru a fura lucruri sau pentru a distruge reţele în numele altor persoane”.

Al treilea grup este format din anarhişti şi activişti, precum Guccifer, care „nu o fac pentru profit, ci o fac pur şi simplu”.

În opinia sa, cel mai periculos este cel de-al treilea grup.

„Statele trebuie să fie responsabile pentru acţiunile lor. Trebuie să fie atente, pentru că acţiunile lor au consecinţe. Grupările au mai puţin control, dar, în definitiv, sunt nişte paraziţi. Trăiesc pe spinarea altora. Nu găsesc vreun exemplu de parazit care să poată supravieţui după ce îşi distruge «gazda». Sunt răi, dar nu sunt o catrastrofă”, a spus generalul american.

Acesta se declară mai îngrijorat de acest grup, format din persoane care au „20 şi ceva de ani, (stau) în pijamale şi papuci de casă, trăiesc încă la mama, în subsol, şi care pot fi supărate pe lume, care au nevoi pe care eu şi voi poate nu le înţelegem şi, cu siguranţă, nu le putem îndeplini”. Michael Hayden susţine că aceşti tineri pot deveni foarte periculoşi dacă vor achiziţiona capabilităţi pe care în prezent doar statele şi grupările infracţionale le au.

Printre invitaţii la conferinţă s-au aflat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, miniştrii Liviu Voinea şi Remus Pricopie, consilierul prezidenţial Iulian Fota, precum si Daniel Daianu, Mircea Geoana, Rasvan Radu, Liviu Bota, Iona Donca, Bogdan Aurescu, Dan Dungaciu, Vasile Iuga, Sandra Pralong, Ionel Nitu, Alexandru Grumaz, Bogdan Gavrila, Horia Mihalcescu si Floriana Jucan.

Michael Hayden se află într-o vizită la Bucureşti în cadrul căreia s-a întâlnit şi cu directorul SRI, George Maior.

Hayden, în vârstă de 59 de ani, a fost director al NSA între 1999 şi 2005 şi a condus CIA în perioada 2006-2009.

În prezent, generalul în retragere este consultant în cadrul Chertoff Group, o companie de consultanţă în domeniul securităţii.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe