OraNoua.ro
Publicat în 16 iulie 2014, 14:43 / 426 elite & idei

Mircea Geoană cere MAE să înceapă procedurile de aderare a României la Convenția Anti-Mită a OECD

Mircea Geoană cere MAE să înceapă procedurile de aderare a României la Convenția Anti-Mită a OECD

Senatorul PSD Mircea Geoană a făcut vineri un apel către Ministerul Afacerilor Externe pentru a începe procedurile de aderare a României la Convenția Anti-Mită a OECD, în contextul în care există informații în spațiul public despre posibile nereguli în unele procesele de achiziții în sectorul public.

„Fac încă un apel la Ministerul Afacerilor Externe să înceapă procedurile de aderare a României la această Convenție (Anti-Mită — n.r.). România trebuie să devină un standard al transparenței, bunei guvernări și al luptei împotriva corupției în regiune. Dar acest lucru nu se poate realiza în lipsa unor reguli clare și a unor sancțiuni pe măsură pentru cei care comit astfel de fapte, fie că sunt din sistemul public sau privat”, a susținut Geoană, într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES.

Mircea Geoană a atras atenția asupra informațiilor apărute în ultimele zile în presă legate de presupuse nereguli în procesele de achiziții publice.

„Faptul că Justiția investighează aceste cazuri nu poate fi comentat sau analizat în spațiul public, dar există un semn de întrebare legat de faptul că sunt luate în discuție fapte care se presupune că s-au petrecut în urmă cu aproximativ 10 ani și putem să ne întrebăm de ce a durat atât de mult?”, se întreabă senatorul PSD.

Acesta a adăugat că, „dincolo de acțiunea Justiției, este clar că există pungi de corupție în jurul achizițiilor publice”, motiv pentru care se impune aderarea României la Convenția Anti-Mită a OECD.

„De aceea, nu înțeleg de ce România este ultima țară din regiune care nu a aderat până acum la Convenția Anti-Bribery (Anti-Mită) a OECD, în condițiile în care până și Federația Rusă a semnat acest acord. „Convention on Combating Bribery of Foreign Public Officials in International Business Transactions” conține o serie de măsuri menite să reducă actele de corupție în statele în curs de dezvoltare, încurajând sancțiuni privind acțiuni ale corporațiilor și firmelor de folosire a mitei în cadrul tranzacțiilor internaționale”, a punctat Geoană.

Ultima ora:

ObservatorOana Șerban: Biopolitica azi – Cum ne controlează statul în numele siguranței?

PoliticVictor Negrescu: UE mai face un pas important – apărarea europeană primește un nou cadru de finanțare

EconomieRadu Hanga: Trebuie să începem să vorbim cât mai simplu despre investiţii şi să avem produse potrivite fiecăruia pentru a creşte lichiditatea

ExternOvidiu Nahoi: Rusia a răpit peste 19.000 de copii ucraineni

SocialAndrei Muraru: Revoluția lui Nawaf. În memoria lui Nawaf Salameh, un vizionar care a pus suflet în promovarea României

EvenimenteHoria Răzvan Botiş a primit premiul „In Memoriam Bogdan Gavrilă”

EditorialGrațian Mihăilescu: Ce-ar fi dacă Bucureștiul s-ar schimba în doar două zile? Soluții concrete, inovatoare și inspiraționale pentru un viitor urban mai verde și sustenabil la festivalul care reinventează relația oamenilor cu mediul urban

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, pr. prof. Ion Buga (sezonul 5, episodul 11)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe