OraNoua.ro
Publicat în 19 februarie 2014, 16:26 / 180 elite & idei

Mircea Geoană: Elmar Brok este în continuare un prieten al României

Mircea Geoană: Elmar Brok este în continuare un prieten al României

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Europarlamentarul german Elmar Brok (PPE/CDU) este în continuare un prieten al țării noastre, a declarat marți Mircea Geoană, Înalt Reprezentant al primului-ministru român pentru promovarea proiectelor economice strategice și de diplomație publică, care a avut marți, la Bruxelles, o întrevedere cu politicianul german.

Potrivit demnitarului român, ”în politică apar și momente mai iritante”, dar trebuie ținut cont de faptul că Elmar Brok, președinte al Comisiei de politică externă din Parlamentul European, a susținut integrarea europeană a țărilor din Europa Centrală și de Est. Geoană a adăugat că momentele tensionate, legate de valul de respingere a nou-veniților în Europa, au fost depășite de ambele părți. „În politică apar și momente mai iritante. Și eu cred că, ținând cont de faptul că dl. Brok este un personaj politic care a susținut țările din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, pentru aderare, are din partea noastră tot respectul și considerația pe care dânsul și le-a câștigat pe merit în ani și ani de muncă. În egală măsură, trebuie să fim atenți ca valul de respingere a nou veniților în Europa care, din păcate devine un curent puternic la nivelul țărilor importante, inclusiv în țări fondatoare ale Uniunii Europene, să nu influențeze tipul de declarații. De aceea, cred că de ambele părți este bine să evităm aceste momente. Cred că le-am depășit de ambele părți și declarațiile primului-ministru din ultima perioadă și-au produs efectul. Cred că și dânsul a înțeles că trebuie să fii rezervat atunci când faci declarații, cred că și noi am înțeles că este bine, când este vorba de oameni care au o viață de politică europeană în spate, că este bine să-i păstrăm ca prieteni. Și îl vom avea în continuare pe dl Brok ca pe un prieten al nostru”, a subliniat Mircea Geoană într-o declarație pentru presa română.

În linii generale, Mircea Geoană a precizat că a discutat cu eurodeputatul german despre nevoia ca patima politică la nivel european sau la nivel național să poată permite o discuție mai calmă și mai rațională despre viitorul Europei.

Printre cei cu care oficialul român s-a întâlnit marți la Parlamentul European s-au aflat reprezentanți ai Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri (LIBE), precum Carlos Coehlo (pe agenda discuțiilor figurând aderarea la Schengen și Republica Moldova), comisarii europeni Dacian Cioloș (agricultură și dezvoltare rurală) și Androulla Vassiliou (educație, cultură, multilingvism și tineret), precum și Helga Schmid, adjunctă a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate, Catherine Ashton.

În luna ianuarie, eurodeputatul Elmar Brok, membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), a propus repatrierea imigranților din Europa de Est care sosesc în Germania pentru a scăpa de sărăcie și înregistrarea amprentelor lor pentru a-i împiedica să mai revină în această țară.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe