OraNoua.ro
Publicat în 19 februarie 2014, 16:26 / 246 elite & idei

Mircea Geoană: Elmar Brok este în continuare un prieten al României

Mircea Geoană: Elmar Brok este în continuare un prieten al României

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Europarlamentarul german Elmar Brok (PPE/CDU) este în continuare un prieten al țării noastre, a declarat marți Mircea Geoană, Înalt Reprezentant al primului-ministru român pentru promovarea proiectelor economice strategice și de diplomație publică, care a avut marți, la Bruxelles, o întrevedere cu politicianul german.

Potrivit demnitarului român, ”în politică apar și momente mai iritante”, dar trebuie ținut cont de faptul că Elmar Brok, președinte al Comisiei de politică externă din Parlamentul European, a susținut integrarea europeană a țărilor din Europa Centrală și de Est. Geoană a adăugat că momentele tensionate, legate de valul de respingere a nou-veniților în Europa, au fost depășite de ambele părți. „În politică apar și momente mai iritante. Și eu cred că, ținând cont de faptul că dl. Brok este un personaj politic care a susținut țările din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, pentru aderare, are din partea noastră tot respectul și considerația pe care dânsul și le-a câștigat pe merit în ani și ani de muncă. În egală măsură, trebuie să fim atenți ca valul de respingere a nou veniților în Europa care, din păcate devine un curent puternic la nivelul țărilor importante, inclusiv în țări fondatoare ale Uniunii Europene, să nu influențeze tipul de declarații. De aceea, cred că de ambele părți este bine să evităm aceste momente. Cred că le-am depășit de ambele părți și declarațiile primului-ministru din ultima perioadă și-au produs efectul. Cred că și dânsul a înțeles că trebuie să fii rezervat atunci când faci declarații, cred că și noi am înțeles că este bine, când este vorba de oameni care au o viață de politică europeană în spate, că este bine să-i păstrăm ca prieteni. Și îl vom avea în continuare pe dl Brok ca pe un prieten al nostru”, a subliniat Mircea Geoană într-o declarație pentru presa română.

În linii generale, Mircea Geoană a precizat că a discutat cu eurodeputatul german despre nevoia ca patima politică la nivel european sau la nivel național să poată permite o discuție mai calmă și mai rațională despre viitorul Europei.

Printre cei cu care oficialul român s-a întâlnit marți la Parlamentul European s-au aflat reprezentanți ai Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri (LIBE), precum Carlos Coehlo (pe agenda discuțiilor figurând aderarea la Schengen și Republica Moldova), comisarii europeni Dacian Cioloș (agricultură și dezvoltare rurală) și Androulla Vassiliou (educație, cultură, multilingvism și tineret), precum și Helga Schmid, adjunctă a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate, Catherine Ashton.

În luna ianuarie, eurodeputatul Elmar Brok, membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), a propus repatrierea imigranților din Europa de Est care sosesc în Germania pentru a scăpa de sărăcie și înregistrarea amprentelor lor pentru a-i împiedica să mai revină în această țară.

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe