OraNoua.ro
Publicat în 9 septembrie 2015, 19:30 / 391 elite & idei

Mircea Geoană este împotriva impunerii unor cote obligatorii de imigranți

Mircea Geoană este împotriva impunerii unor cote obligatorii de imigranți

Senatorul Mircea Geoană, liderul Partidului Social Românesc (PSRO), a declarat marți, la Târgu Mureș, că este împotriva impunerii unor cote obligatorii de imigranți pentru România, afirmând că se impune modificarea unor legi precum cea a azilului și legiferarea unui mecanism național de triere a celor care vin în țară.

‘(…)Cred că pe lângă dimensiunea de respingere a unor cote obligatorii — care cred că este o poziție pe care suntem și noi, la PSRO, să o susținem, adică ni se pare o idee bună — aș insista pe un mecanism național de triere a celor care vin în România. Pentru că trebuie să fim atenți și acest lucru îl spun cu toată buna intenție, pentru că avem cetățeni de etnie libaneză, siriană sau egipteană, care sunt în România, sunt integrați, care fac o muncă extraordinară și care niciodată nu au avut altă agendă decât agenda țării pe care au adoptat-o și care i-a adoptat (…)’, a spus Geoană la o conferință de presă.

El a afirmat că PSRO va propune în Parlament înăsprirea pedepselor pentru călăuze și pentru cei care sunt colaboratori pentru acest tip de trafic.

‘Cred că trebuie să ne uităm atent la legislația românească, noi propunem și vom avansa în Parlament înăsprirea pedepselor pentru cei care sunt călăuze și care sunt colaboratori pentru acest tip de trafic, de foarte multe ori cu victime (….) înăsprirea pedepselor pentru cei care fac din asta un business al morții. Și nu în ultimul rând, trebuie să umblăm și la Legea Azilului, pentru că, așa cum spunea și președintele în conferința de presă, pe lângă preluarea lor, cazarea lor și găsirea unor resurse minime pentru a-i putea adăposti, vine problema inserției sociale. Și aici legislația românească nu este destul de precisă, pe de o parte în a delimita mai clar cine este imigrant economic și cine este azilant pe cauză de război și criză umanitară, ca să fim siguri că putem să avem un temei legal. La nivel național trebuie să ne uităm mai întâi la Legea Azilului pentru a fi siguri că avem instrumente juridice ca în cazul în care, Doamne ferește, vin și către noi’, a susținut Mircea Geoană.

El a lansat ideea unei dezbateri publice cu profesioniști în privința modificării legislației specifice, care să fie cât mai clară și care să permită României să își protejeze interesele, dar și ‘să triem între cei cu situație dificilă și cei care folosesc drama altora pentru a găsi adăpost și o viață mai bună sub pălărie europeană’.

‘În același timp, trebuie să ne uităm foarte, foarte atent și la sursa problemei pentru că atâta vreme cât nu se va găsi un echilibru în Orientul Mijlociu, atâta timp cât nu se va găsi o formulă în care Europa să reinventeze politica de bună vecinătate, în care să putem să investim pentru ca tinerii să aibă de muncă acolo, în care conflictele să fie eliminate și să creăm condiții de stabilitate politică, socială în acea zonă, invitația de a veni la al treilea asalt al Vienei — vorbind în termeni metaforici — va fi în continuare tentantă pentru tinerii de acolo’, a mai spus Geoană.

Geoană a precizat că Europa trebuie să fie atentă în perioada următoare, deoarece în clipa de față găsirea unei forme de umanitate și de deschidere față de refugiații aflați în situații dramatice reprezintă o soluție temporară și că ‘nu putem să nu ne gândim că și alții vor vedea asta ca pe o invitație să vină în continuare către Europa’.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe