Adriana
Publicat în 13 februarie 2013, 13:59 / 449 elite & idei

Mircea Geoana: Este necesara o vizita a lui Ponta la Washington si a lui Obama la Bucuresti

Mircea Geoana: Este necesara o vizita a lui Ponta la Washington si a lui Obama la Bucuresti

Senatorul PSD Mircea Geoană susţine ideea continuării dialogului la nivel înalt între România şi Statele Unite ale Americii, fiind necesare efectuarea unei vizite a premierului Victor Ponta la Washington în acest an şi a unei vizite a preşedintelui Barack Obama la Bucureşti, în cursul mandatului acestuia.
“Continuarea dialogului la nivel înalt şi întărirea dimensiunii economice şi a schimburilor inter-umane sunt absolut necesare, în special după episoadele incandescente din vara anului trecut. O vizită a Primului-ministru Ponta la Washington în cursul acestui an şi o vizită a Preşedintelui Barack Obama la Bucureşti, în cursul mandatului acestuia, ar constitui o continuare firească a dialogului politic la nivel înalt”, a declarat Mircea Geoană la finalul vizitei de lucru pe care a efectuat-o, în perioada 4-11 februarie, la Washington, conform unui comunicat remis luni presei.

Două teme foarte importante care ar trebui abordate în cadrul dialogului politic sunt domeniul militar şi strategic, în contextul lansării lucrărilor la sistemul de apărare anti-rachetă.

“Şi în domeniul militar şi strategic, dialogul politic va trebui continuat. Am reiterat invitaţia din partea Guvernului României ca, după confirmarea din Senat, noul Secretar al Apărării – Chuck Hagel – să efectueze o vizită în România în cursul primăverii, cu ocazia lansării lucrărilor la facilităţile sistemului de apărare anti-rachetă din ţara noastră“, a adăugat senatorul PSD.

Mircea Geoană a avut o serie de întrevederi cu Colin Powell – fost Secretar de Stat al SUA, Mathew Murray – Deputy Assistant Secretary pentru Europa şi Eurasia în cadrul U.S. Department of Commerce al Administraţiei Obama, cu Brent Hartley – Deputy Assistant Secretary pentru Europa şi Eurasia în cadrul Departamentului de Stat, cu Daniel Fried – Special Envoy al Departamentului de Stat, cu James J. Townsend – Deputy Assistant Secretary pentru relaţia cu Europa şi NATO din cadrul Pentagonului, cu Amos Hochstein – Deputy Assistant Sec

How to win your girlfriend back

retary for Energy Diplomacy în cadrul Departamentului de Stat SUA, cu mai mulţi reprezentanţi ai Congresului SUA, precum şi cu cele mai importante think-thank-uri şi universităţi americane, printre care National Democratic Institute (NDI), CSIS, Brookings Institute, Woodrow Wilson Center, Georgetown University, German Marshall Fund.

“Întâlnirile la Departamentul Comerţului şi la Departamentul Energiei, ca şi la AMRO, confirmă interesul marcant al companiilor şi al Administraţiei americane pentru zona energiei, agro-industriei, tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor şi al industriei de sănătate. Atingerea independenţei energetice a României (similar obiectivului propus pentru SUA) şi transformarea României într-un exportator net de energie poate constitui un moment de cotitură în politica de dezvoltare economică şi socială, dar şi a relevanţei strategice a României în Europa şi în zonă“, a subliniat Mircea Geoană.

Potrivit senatorului român, modificarea legislaţiei care guvernează sistemul de acordare a vizelor pentru cetăţenii români şi ai altor state central-europene trebuie să devină o prioritate pentru noul Congres SUA.

La întâlnirile cu agenţiile guvernamentale, precum şi în comunitatea academică din Washington a fost reconfirmat interesul pentru o mai intensă colaborare cu România şi cu principalii actori implicaţi în stabilitatea şi dezvoltarea rutelor de transport, comerţ şi energie din Coridorul Sudic, aşa-numitul Nou Drum al Mătăsii.

“‘După retragerea NATO din Afganistan în 2014, intensificarea dialogului politic şi cooperarea economică devin vitale pentru întreaga zonă euro-asiatică. România poate deveni o poartă de intrare către Europa a acestui tradiţional vast coridor transcontinental“, a precizat Geoană.

Tema centrală a vizitei oficialului român a fost intensificarea şi diversificarea Parteneriatului Strategic după alegerile prezidenţiale şi pentru Congres, respectiv parlamentare, din cele două ţări.
Articol publicat pe www.ghimpele.ro

zp8497586rq

Ultima ora:

ObservatorAdrian-Victor Vevera a avut o intervenție sâmbătă, 24 februarie 2024, în cadrul emisiunii iLike IT, pe tema deepfake

PoliticNicolae Ciucă susține o coaliție transpartinică pentru promovarea egalității de gen: Există o legătură directă între o democrație solidă și respectarea drepturilor femeilor

EconomieKaroly Borbely nu vede utilitatea a mai mult de 1.000 MW instalați în vânt și soare

ExternCristian Grosu: Nici viitorul nu mai e ce-a fost

SocialCsibi Magor: Sunt motivat de impact și de schimbare

EvenimenteAlexandra Dobre: Cea de-a XVI-a ediție a Galei Seniori de Colecție. Protagonistul ediției a fost marele maestru internațional la șah, domnul Florin Gheorghiu

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștereClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe