OraNoua.ro
Publicat în 21 octombrie 2015, 16:50 / 206 elite & idei

Mircea Geoană: Europa e înconjurată de un inel de state eșuate; lipsa de coordonare ar trebui să ne îngrijoreze

Mircea Geoană: Europa e înconjurată de un inel de state eșuate; lipsa de coordonare ar trebui să ne îngrijoreze

Geoană: Europa e înconjurată de un inel de state eșuate; lipsa de coordonare ar trebui să ne îngrijoreze – AGERPRES

Europa este înconjurată de „un inel de state eșuate”, „cu potențial de haos”, dar nu migrația ar trebui să îngrijoreze, ci mai degrabă de lipsa europeană de coordonare, a declarat, joi, președintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană.

„Ceea ce este îngrijorător este că pentru prima dată (…) Europa este înconjurată de un inel de state eșuate și cu un potențial nemaivăzut de haos și de oameni care să vină în Europa. De la Sahara până în Afganistan, de la problemele care există în Ucraina, în Caucaz, în Siria sau Irak, în Libia, astăzi, observăm un fenomen care reprezintă un risc foarte mare pentru noi în Europa și pentru echilibrul global în general”, a afirmat Geoană, în cadrul Forumului București 2015.

El a arătat că, dincolo de riscuri de securitate generate de „teroriști din a doua generație”, importante pentru Europa sunt potențialul Afganistanului, impasul din Siria, dificultățile din Irak, problemele din Libia, adică „o combinație de crize mai mari sau mai mici care conduc la un exod”.

„Nu ar trebui să ne fie teamă de migrație, e un fenomen natural, trebuie să ne fie teamă de o combinație de probleme geopolitice din Europa care ar putea duce la o migrație inacceptabil de mare. (…) Nu mi-e teamă de fenomenul în sine, ci de această furtună perfectă, care cred că este doar începutul. Aici ar trebui să ne punem centurile de siguranță și să ne așteptăm la vremuri tulburi. Cred că fundația UE va fi supusă unui test”, a spus Geoană.

Pe de altă parte, el a criticat intenția Marii Britanii de a organiza un referendum cu privire la rămânerea în Uniunea Europeană.

„Noi suntem aliații Marii Britanii, cooperăm strâns pe apărare, pe informații operative, există o cooperare între București și Londra, dar când vine vorba de protejarea drepturilor de liberă circulație, când Londra cere o renegociere a pachetului și a tratatelor (…), spunem (…): Da, mulțumesc, nu. Deci recunoaștem că avem o problemă și nu pot să le spun cetățenilor că acest contract pe care l-am semnat cu toții nu mai este valabil. Nu putem schimba elementele fundamentale ale Europei doar pentru că avem o problemă internă. Atunci și România va cere referendum, Tsipras în Grecia a jucat această carte deja și atunci se vor organiza referendumuri pe orice subiect pe care un politician în țara lui îl consideră relevant”, a susținut Mircea Geoană.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe