OraNoua.ro
Publicat în 19 martie 2014, 16:05 / 213 elite & idei

Mircea Geoană: Evenimentele recente din Ucraina au evidențiat necesitatea unei Europe puternice, inclusiv militar, cu o politică externă consolidată și o relație transatlantică fermă

Mircea Geoană: Evenimentele recente din Ucraina au evidențiat necesitatea unei Europe puternice, inclusiv militar, cu o politică externă consolidată și o relație transatlantică fermă

‘În actualul context geopolitic, se simte nevoia stringentă ca Europa, Canada și SUA să devină un bloc omogen. În ultimii ani a apărut o desincronizare între America și Europa, iar în clipa în care, la Summit-ul NATO de la București, țări europene au spus ‘nu’ Americii, s-a produs pentru prima oară o fractură. Astăzi, se constată necesitatea unei politici regionale convergente. Evenimentele recente din Ucraina au evidențiat necesitatea unei Europe puternice, inclusiv din punct de vedere militar, cu o politică externă consolidată și o relație transatlantică fermă.’, a declarat Mircea Geoană în cadrul dezbaterii ,,NATO — 15 ani de la prima extindere spre Est”, ce a fost organizată de Universitatea Româno-Americană, la București.

Mai mult, senatorul român a subliniat importanța ca România să își asume un rol mai activ față de poziția geografică strategică pe care o deține. ‘Este important, de asemenea, ca România să nu mai fie o țară de frontieră a Vestului, ci o Punte între Est și Vest, după exemplul Poloniei. În acest sens, România susține apropierea Republicii Moldova, Serbiei, Ucrainei și Georgiei de Europa. Georgia este un vecin nemijlocit al României, la fel de importantă precum sunt Ucraina și Serbia, iar faptul că suntem separați de Marea Neagră nu reprezintă un obstacol’, a subliniat Președintele Comisiei Schengen din Parlamentul României. Totodată, Mircea Geoană a menționat faptul că atât România, cât și UE, trebuie să ofere Republicii Moldova un sprijin economic substanțial pentru ca acest mic, dar important, stat de la granița de Est a Uniunii să facă față presiunilor venite din partea Federației Ruse.

Mircea Geoană a atras atenția asupra faptului că riscurile la adresa securității regionale impun măsuri adecvate și la nivelul statului român. ‘Este absolut urgentă adoptarea noii strategii energetice a României, vizând independența și securitatea energetică și transformarea României într-un hub regional de energie.

Totodată, sunt necesare reluarea neîntârziată a dezbaterii și adoptării în regim de urgență a Strategiei naționale securitate, în noul context de securitate regional și global, și urgentarea calendarului de revenire la obligația asumată în cadrul NATO, de alocare a 2% din PIB pentru Apărare în vederea asumării unui rol de aliat NATO deplin operațional’, a declarat Mircea Geoană.

Mai mult, președintele Comisiei Schengen din Parlamentul României a subliniat și importanța stabilității economice într-un context regional atât de tensionat. ‘Între creștere economică și dezvoltare economică nu se poate pune semnul egal. Sintagma lui Bill Clinton — ,,It’s the economy, stupid!” are o mare însemnătate și în momentul de față. Fără o economie puternică este greu să fii un aliat puternic, o țară puternică. De aceea trebuie regândit modelul economic românesc actual. România poate să devină independentă din punct de vedere energetic, printr-o gestionare mai eficientă a propriilor resurse. De aceea, consider că este obligația instituțională a decidenților politici din țară este de a privi dincolo de scandalurile politice și de a actualiza strategia națională de securitate’, a subliniat Mircea Geoană.

Totodată, Mircea Geoană a lăudat și rolul militarilor români. ‘În NATO suntem un jucător respectat datorită militarilor noștri. Atât puterea politică, cât și puterea economică, ar trebui să preia o parte din ceea ce au făcut militarii români pentru țară’, a concluzionat senatorul român în cadrul dezbaterii ,,NATO — 15 ani de la prima extindere spre Est”, la care a participat și Marek Szczygieł, ambasadorul Poloniei la București.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe