Adriana
Publicat în 16 mai 2013, 13:34 / 121 elite & idei

Mircea Geoană: Funcția de comisar european a României ar trebui să revină PSD în 2014

Mircea Geoană: Funcția de comisar european a României ar trebui să revină PSD în 2014
+ Observator

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat că funcţia de comisar european a României ar trebui să revină PSD în 2014, relatează Mediafax.

Geoană a adăugat că țara noastră ar trebui să țintească, dincolo de un portofoliu important pentru acesta, și poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene.

„E un element de normalitate, prim-ministrul este social-democrat şi Victor Ponta cred că are o obligaţie faţă de familia noastră politică ca în viitoarea Comisie, care este un for politic, să avem din partea unui Guvern condus de un social-democrat un comisar care să facă parte din familia social-democrată”, a afirmat Geoană sâmbătă.

Întrebat dacă au fost discuţii în USL în această privinţă, Geoană a spus că nu intră în discuţia internă a USL, care trebuie decisă de liderii partidelor membre.

Liderul PSD a amintit, însă, că precedenţii comisari europeni ai României au provenit din familiile liberală şi populară, iar acum inclusiv liderii Partidului Socialiştilor Europeni se aşteaptă ca noul comisar european al României să provină din rândurile PSD.

„Şi poate mai puţin important decât culoarea politică, este ce portofoliu va avea. Şi unul, apropo de ambiţia României, cred că ar trebui să ţintim o poziţie viitoare de vicepreşedinte al Comisiei. România are potenţial de negociere şi o influenţă regăsită astfel încât să putem ţinti un portofoliu important, dar şi o poziţie politică pentru viitorul comisar la conducerea Comisiei Europene”, a mai spus Geoană.

Întrebat dacă se va înscrie pentru a candida din partea României la funcţia de secretar general al NATO, Geoană a spus că înainte de a se decide cine va candida, trebuie stabilită o decizie oficială a statului român dacă urmăreşte această funcţie, iar în obţinerea acesteia nu ajută contradicţiile interne.

„Există un carusel al funcţiilor mari în plan internaţional pe care România trebuie să le ţintească, nu le putem obţine pe toate, fără îndoială, dar a intra în competiţie, a fi ambiţioşi, este un lucru obligatoriu. Înainte să vorbim despre cine va candida, să hotărâm dacă vrem să candidam, apoi ce persoană şi apoi să tragem împreună, cu toţii, pentru acea persoană, persoane, pentru a avea poziţii cât mai multe în aceste instituţii”, a mai spus senatorul PSD.
www.b1.ro

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

PoliticCristian Diaconescu, în vizită de lucru în județul Alba

EconomieTraian Halalai: Focus pe identificarea de soluții pentru sprijinirea militarilor veterani din teatrele de operații

ExternTeodor Baconschi: Regimurile din China și Rusia joacă pe ideea că indivizii preferă prosperitatea înaintea drepturilor

SocialMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialBarbu Mateescu: O dispută din care câștigă o singură persoană și un singur partidClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe