Mircea Geoană: Misiunea Institutului Aspen, România să fie corect evaluată

Institutul Aspen România a marcat, luni seară, un deceniu de activitate în consolidarea ‘Bunei Societăți’ prin organizarea unei ediții speciale a Galei Aspen pentru Leadership, la Muzeul Național de Artă (MNAR).
Cu acest prilej, președintele Institutului, Mircea Geoană, a declarat că, pe durata celor zece ani de activitate, misiunea Aspen România a fost aceea de a se asigura că țara noastră este corect evaluată.
„Pentru mine, ca om care a făcut politică externă și politică internă, imaginea și reputația sunt mai importante de multe ori decât realitatea. O țară cu imagine proastă este sub evaluată. O țară cu imagine bună, chiar dacă nu este grozavă, este supra evaluată și vreau ca România să fie măcar corect evaluată. Aceasta este de fapt misiunea Institutului Aspen în acești zece ani pe care îi sărbătorim astăzi, dar și în deceniile care vor urma”, a declarat Mircea Geoană, pentru AGERPRES.
Potrivit acestuia, Institutul Aspen România a acordat o importanță aparte formării de noi lideri fiindcă „singura apărare reală a intereselor României este o societate care să înțeleagă importanța și provocările acestui moment”.
„Suntem mândri de ce am reușit să facem în acești zece ani, în special în zona de investiție în tinerii lideri ai acestei țări și ai acestei regiuni. Sute de tineri din România, din Republica Moldova, din tot ce este de la Marea Caspică până la Marea Adriatică, au trecut prin programele noastre și sunt astăzi lideri mai buni, lideri care înțeleg și obligația de a dărui ceva comunității și societății, dar și obligația de a gândi în afara stereotipurilor pe care de multe ori viața sau profesia ni le impun. E o comunitate extrem de dinamică, foarte creativă, e o comunitate ‘neliniștită’ în sensul bun și la zece ani de zile credem că este nevoie de ceea ce facem noi, mai mult decât oricând altcândva, pentru că certitudinile pe care noi le-am avut cu privire la democrație, la drumul nostru în Europa, Europa, relația cu America, relația trans-atlantică sunt astăzi sub semnul întrebării”, a mai spus fostul ministru de Externe.
În deschiderea evenimentului a fost lansat și programul ‘Arts and Society’, cel mai nou program al Institutului desfășurat în parteneriat cu MNAR, Mircea Geoană subliniind faptul că „în zona de artă și de cultură, România are enorm de mult talent” și un potențial ce trebuie valorificat.
„Suntem la MNAR, la începutul unui parteneriat și al unui program nou pe care Aspen îl lansează în această seară, un program legat de artă și societate. Considerăm că arta, cultura, lucrurile intangibile, lucrurile care până la urmă ne țin împreună ca națiune… nu este doar economia și politica, doar PIB-ul per capita sau nivelul de dezvoltare al unei națiuni care fac o națiune mare. În zona de artă și de cultură, România are enorm de mult talent, are o generație tânără de artiști în artele vizuale, în arte plastice, în film, în muzeele patriei, care merită puși în valoare. De aceea, apreciem foarte mult parteneriatul cu MNAR. Fostul ambasador american la București Nicholas Taubman și soția sa (Jenny Taubman—n.r.) sunt oameni care au susținut MNAR inclusiv prin fundraising foarte important, ni s-au alăturat în acest efort și sperăm să punem în valoare acest uriaș potențial cultural”, a mai spus Geoană, pentru AGERPRES.
Programul ‘Arts and Society’ este co-prezidat de către Jenny Taubman, membru fondator al Taubman Museum of Art și susținătoare a activităților îndreptate spre promovarea artei și a dialogului social prin artă în SUA și România, precum și de către Călin Stegerean, director al Muzeului Național de Artă al României.
În luarea sa de cuvânt, Stegerean a precizat faptul că programul ‘Arts and Society’ este unul în care MNAR „contează pe expertiza și networking-ul Institutului Aspen, cu răspândirea sa globală”.
„Sunt cu adevărat emoționat că ceea ce până la un punct era doar un program managerial așa cum se numește, poate cu o nouă limbă de lemn, dar e în fapt un program care trebuie formulat și apoi pus în aplicare, (…) iar realizarea lui concretă — care se întâmplă astăzi — mi se pare că ține de acel miraculos al vieții. (…) Sunt componente ale acestui program care vor produce rezultate imediate. Este vorba despre ceea ce noi am figurat în cadrul acestui parteneriat ca fiind ‘Academia muzeului’. Va fi pentru prima dată când un muzeu din România va avea o școală proprie, care își propune să accentueze prin transmiterea de informații specifice, respectiv de teoria și istoria artei, de management cultural, de tot ceea ce există în jurul fenomenului artistic. (…) Îmi pun mari speranțe în ceea ce înseamnă dezvoltarea și producerea unor expoziții de impact internațional pe care ne-am propus să le aducem la București și, de asemenea, se ducem cele mai bune exemple de artă românească la mari muzee și galerii de artă din străinătate. Cred că avem această datorie și MNAR are această datorie de a se sincroniza cu bunele practici internaționale, care înseamnă un anume circuit al marilor expoziții, al marilor artiști, un circuit la care acest muzeu trebuie să se alinieze”, a declarat Stegerean.
Aflate deja la cea de-a șasea ediție, premiile Aspen pentru Leadership au adus recunoaștere, în evenimentul de luni seară, unor personalități care au marcat societatea românească și au oferit „un exemplu de conduită etică și profesională” în domenii precum patrimoniu cultural, serviciu public, sport, jurnalism sau inovație și cercetare.
Astfel, premiul ‘Serge Moscovici Values-Based Leadership’ a revenit președintelui Comisiei pentru afaceri europene din Bundenstag, Gunther Krichbaum. Premiul ‘Sport and Society Leadership’ a revenit echipei naționale de handbal feminin, fiind înmânat fostei jucătoare de handbal Steluța Luca. Premiul ‘Innovation and Techonoly Leadership’ a revenit antreprenorului și inventatorului Cornel Amariei, iar premiul ‘Arts and Society Leadership’ a fost înmânat arhitectului Attila Kim.
De asemenea, premiul ‘George Pomutz Service with Dignity Leadership’ a revenit comandantului Unității de Integrare a Forțelor NATO în România, colonel Cătălin Ticulescu, iar premiul ‘Andrei Postelnicu Excellence in Media and Public Communication Leadership’ jurnaliștilor Ioana Moldovan și Andrei Pungovschi.
Ultima ora:

ObservatorCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

PoliticOvidiu Raetchi: Mr. Maciej Popowski visited the Euro-Atlantic Resilience Centre today

EconomieValentin Lazea: Cum contribuim cu toții la deficite și la creșterea datoriei externe

ExternMarco Badea: Riad, capitala Arabiei Saudite, a fost aleasă marți pentru a găzdui prestigioasa Expoziție Universală 2030

SocialCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

EvenimenteDan Mihalache: Am participat la deschiderea cursului ”Comunicarea Strategică în Contextul Securității și Apărării„

EditorialIulian Chifu: Recucerirea Crimeii – o operațiune realizabilă pentru Ucraina

CulturaDan Mircea Cipariu: Gala Premiilor APLER, ediția a XXV-a
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe