Matei Bogdan
Publicat în 12 ianuarie 2022, 11:52 / 57 elite & idei

Mircea Geoană: Orice țară are dreptul fundamental de a decide alianțele din care dorește să facă parte

Mircea Geoană: Orice țară are dreptul fundamental de a decide alianțele din care dorește să facă parte

NATO face un nou apel către Rusia să renunțe la retorica agresivă la adresa vecinilor săi, să-și retragă forțele militare, să detensioneze situația creată și să aleagă calea dialogului și a păcii, a declarat secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, vineri seara, după încheierea reuniunii extraordinare a miniştrilor de externe NATO, desfășurată la Bruxelles.

„Susținem suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Și suntem uniți în apărarea și protejarea tuturor Aliaților. NATO rămâne deschis unui dialog de substanță în cadrul Consilliului NATO-Rusia din 12 ianuarie. Acesta va reprezenta o oportunitate pentru Rusia să-și demonstreze dorința reală pentru dialog, diplomație și respectarea angajamentelor și normelor internaționale”, a scris acesta, pe Facebook.

Mai mult, Mircea Geoană a precizat că NATO nu va face niciun compromis față de principiile fundamentale ale securității și securității europene, consfințite în Tratatul de la Washington.

„Săptămâna viitoare am convocat și reuniunea Comisiei NATO – Ucraina și vom avea consultări cu alți parteneri-cheie, precum Georgia, Republica Moldova, Finlanda, Suedia și Uniunea Europeană. Orice țară, indiferent de mărime sau de geografie, are dreptul fundamental de a-și decide drumul și alianțele din care dorește să facă parte”, a conchis oficialul NATO.

Reamintim că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg , a convocat o întâlnire specială a ambasadorilor Alianței cu oficiali ruși în formatul Consiliului NATO-Rusia pentru data de 12 ianuarie, într-o nouă încercare de a dialoga pentru detensionarea crizei din Ucraina. 

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorBarbu Mateescu: România e scrisă de ceilalți

PoliticSebastian Burduja: Pe 15 februarie românii vor marca în fiecare an Ziua Națională a Lecturii.

EconomieGruia Stoica: ”Ne concentrăm și pe finalizarea proiectului rezidențial din Pipera, pe un teren de 10.367 de metri pătrați”

ExternRobert Lupițu: Patrulaterul diplomatic Geneva-Bruxelles-Viena-Brest. Câteva adnotări despre securitatea europeană și a României

SocialBarbu Mateescu: România e scrisă de ceilalți

EvenimenteRemus Pricopie: “Dezechilibrul de gen afectează calitatea guvernării”

CulturaGeorge Maior: Între „Don’t Look Up” şi Francis Drake

EditorialAlina Bârgăoanu: „Fake news” nu înseamnă jurnalismClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe