Matei Bogdan
Publicat în 12 ianuarie 2022, 11:52 / 185 elite & idei

Mircea Geoană: Orice țară are dreptul fundamental de a decide alianțele din care dorește să facă parte

Mircea Geoană: Orice țară are dreptul fundamental de a decide alianțele din care dorește să facă parte

NATO face un nou apel către Rusia să renunțe la retorica agresivă la adresa vecinilor săi, să-și retragă forțele militare, să detensioneze situația creată și să aleagă calea dialogului și a păcii, a declarat secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, vineri seara, după încheierea reuniunii extraordinare a miniştrilor de externe NATO, desfășurată la Bruxelles.

„Susținem suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Și suntem uniți în apărarea și protejarea tuturor Aliaților. NATO rămâne deschis unui dialog de substanță în cadrul Consilliului NATO-Rusia din 12 ianuarie. Acesta va reprezenta o oportunitate pentru Rusia să-și demonstreze dorința reală pentru dialog, diplomație și respectarea angajamentelor și normelor internaționale”, a scris acesta, pe Facebook.

Mai mult, Mircea Geoană a precizat că NATO nu va face niciun compromis față de principiile fundamentale ale securității și securității europene, consfințite în Tratatul de la Washington.

„Săptămâna viitoare am convocat și reuniunea Comisiei NATO – Ucraina și vom avea consultări cu alți parteneri-cheie, precum Georgia, Republica Moldova, Finlanda, Suedia și Uniunea Europeană. Orice țară, indiferent de mărime sau de geografie, are dreptul fundamental de a-și decide drumul și alianțele din care dorește să facă parte”, a conchis oficialul NATO.

Reamintim că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg , a convocat o întâlnire specială a ambasadorilor Alianței cu oficiali ruși în formatul Consiliului NATO-Rusia pentru data de 12 ianuarie, într-o nouă încercare de a dialoga pentru detensionarea crizei din Ucraina. 

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialAlexandru Grumaz: După Putin ultranaționaliști? (III) (lecții din războiul din Ucraina)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe