OraNoua.ro
Publicat în 1 octombrie 2012, 23:24 / 165 elite & idei

Mircea Geoana: Relaţiile între Bucureşti şi Berlin trebuie sa revina la normal

Mircea Geoana: Relaţiile între Bucureşti şi Berlin trebuie sa revina la normal

Relansarea relaţiilor bilaterale între Bucureşti şi Berlin dupa episoadele foarte încarcate din ultimele luni, nevoia unei abordari echilibrate şi constructive şi potenţialului neexploatat al acestei relaţii au fost principalele subiecte aflate pe agenda discuţiilor pe care Mircea Geoana, preşedintele Comisiei pentru Politica Externa din Senatul României, le-a avut cu interlocutorii sai din Bundestag, cu ocazia vizitei efectuate la Berlin în perioada 28-29 septembrie 2012.

Cu aceasta ocazie, Mircea Geoana a avut întrevederi cu Susanne Kastner (SPD), Presedintele Grupului de prietenie Germano-Român, Presedintele Comisiei de Aparare din Bundestag si Vicepresedinte al Bundestag şi Gunther Krichbaum, Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag şi Roderich Kiesewetter (ambii CDU), membru al Comisiei pentru Politica Externa din Bundestag.

‘Este binecunoscut faptul ca doamna Susanne Kastner este un prieten vechi şi solid al României. Dânsa este şi o persoana care la nivelul SPD-ului din Germania este considerata ca fiind cea mai apropiata şi fina cunoscatoare a situaţiei din ţara noastra. De aceea, am facut un apel catre dânsa şi prin dânsa catre liderii social-democraţi din Germania, sa raspunda invitaţiei de a fi prezenţi la Bucureşti aceasta toamna, la lansarea candidaţilor USL. Mai mult, corelarea programului de guvernare al USL cu prioritaţile socialiştilor europeni va reflecta clar orientarea pro-europeana a urmatorului guvern USL’, a declarat senatorul român dupa întâlnirea cu oficialul german.

Mai mult, Mircea Geoana a discutat cu parlamentarii germani despre recuplarea României la marile teme de dezbatere europene: viitorul economic şi politic al Uniunii; politica energetica comuna; dimensiunea de politica externa, aparare şi securitate comune. ‘Trebuie sa încercam ca macar pe temele care ne afecteaza prezentul şi viitorul, sa gasim resurse de imaginaţie şi de patriotism, în sens politic, pentru a ne apara interesul naţional. Pentru ca astazi sentimentul este ca România, chiar daca este prezenta fizic în jurul mesei UE, nu participa la luarea deciziilor importante, aşa cum face Polonia, de exemplu’, a declarat Mircea Geoana. Mai mult, el a adaugat ca ‘am avut discuţii ample cu privire la rolul decisiv al Germaniei în politica energetica comuna europeana. şi nu ascund faptul ca, din perspectiva româneasca, nevoia de o poziţie comuna europeana este vitala, tocmai pentru a evita ca diverse tandemuri de ţari din interiorul sau exteriorul Uniunii sa nu creeze situaţii de disconfort din punct de vedere al independenţei energetice şi din punct de vedere al securitaţii energetice a ţarii noastre’.

‘I-am invitat pe colegii germani sa realizam o întâlnire a ‘triunghiului Weimar extins’, alaturi de Comisiile de Politica Externa, de Afaceri Europene şi de Aparare, în format patrulater: Germania-Franţa-Polonia -România, pentru a discuta teme legate de: viitorul economic şi politic al Uniunii; politica energetica comuna şi dimensiunea de politica externa, aparare şi securitate comune’, a adaugat Geoana.

Totodata, Mircea Geoana a subliniat necesitatea unei atenţii mai mari pentru cordonul sudic – Noul Drum al Matasii şi despre ideea unui parteneriat în susţinerea Moldovei în procesul sau de apropiere faţa de UE, o relaţie în care Germania joaca astazi un rol major. ‘De multe ori acasa, prinşi în vâltoarea gâlcevei noastre fara de sfârşit, uitam ca în jurul nostru Europa se schimba şi lumea se schimba şi acest lucru este extraordinar de periculos pentru România, pentru ca se creeaza un sentiment de vulnerabilitate şi de absenţa de la masa deciziilor’, a continuat Geoana.

‘Cred ca în acest moment este obligatoriu sa reactivam mecanismele bilaterale existente şi sa creem, poate, mecanisme noi, mai puternice, cum ar fi un Forum guvernamental româno-german, care sa conţina o platforma civica, economica, academica şi chiar etnica, plecând de la actualul Forum Româno-German, din care fac parte şi parlamentari din toate partidele politice din Berlin’, a conchis Geoana.

Mircea Geoana a acordat şi un interviu paginii în engleza a Deutsche Welle.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe