Matei Bogdan
Publicat în 10 octombrie 2018, 12:28 / 364 elite & idei

Mircea Geoană: România și-a fructificat geopolitic și strategic relevența geografică, trebuie să urmeze culegerea dividentelor economice

Mircea Geoană: România și-a fructificat geopolitic și strategic relevența geografică, trebuie să urmeze culegerea dividentelor economice

La nivel global, România nu este o țară periferică, ci o piesă centrală într-un conglomerat al spațiilor european și euro-asiatic, un stat care și-a fructificat strategic și geopolitic relevanța geografică, dar care încă nu și-a cules dividentele economice ale locației sale, afirmă Mircea Geoană, președintele Aspen Institute Romania.

“Aș face o invitație, dacă aveți un atlas geografic sau globul pământesc, încercați să vă uitați la poziție României, nu cu harta Europei în centru, ci cu America sau Asia în centru. Veți observa că la nivel global nu suntem la periferie, ci o piesă centrală, în acest conglomerat care se numește spațiul european și euro-asiatic. Conceptul de România, poarta Europei, pe care Institutul Aspen pe care l-am promovat de ani de zile se reflectă în conferința de la București. Credem că România a știut să își fructifice geopolitic, strategic relevanța noastră geografică, dar economic încă nu știm să o facem. A culege dividentele economice ale locației noastre geografice este principala prioritate pentru statul român”, a declarat Geoană într-un interviu acordat CaleaEuropeana.ro la cea de-a șasea ediție a Bucharest Forum,cel mai amplu eveniment public internațional pe tematică geopolitică și geoeconomică găzduit anual de România, și care se desfășoară anul acesta sub tema ”Centrul și Periferia – Înlăturând Diviziunea”.

Încercăm să completăm pe partea de reputatie, exporturi ale României, pe parte de atragere de investiții ale României astfel încât partea strategică și cea economică să se alinieze“, a mai explicat președintele Institutului Aspen, referindu-se la rolul României prin prisma poziției sale geografice, dar și a angajamentului strategic pe care și l-a asumat în ultimii ani, devenind astfel o ancoră transatlantică.

Mai mult, Mircea Geoană a făcut referire și la un Plan Marshall 2.0 de care România ar putea beneficia prin prisma atragerii de investiții private și a oferit un exemplu de urmat pentru parteneriatul strategic România-SUA, și anume relația Statelor Unite cu cei mai importanți aliați ai săi din Asia.

“Au fost pe un panel aici 2 aliați importanți ai Americii din Asia, Coreea de Sud și Japonia. Ceea ce s-a americanii au știut să facă atunci când au dorit să întărească niște aliați cu o importanță geopolită extraordinară. I-au întărit și economic. Americanii au făcut mai mult decât a pune baze militare acolo. Au adus tehnologie, au adus capital. Au dezvoltat acele țări. România ar putea să devină un Planul Marshall, generația a doua, dar nu sa mai pună guvernul american bani pentru ca nu mai este vreema aceea, în sensul de creare a condițiilor, astfel încât cu resurse private să se întâmple un Plan Marshall 2.0. Aceasta este în esență conferința de la București”, a completat Geoană, vorbind totodată și importanța missiunii comerciale la București din partea Departamentului Comercial al SUA, în contextul aniversării a 20 de ani de parteneriat strategic româno-american.

Întrebat despre rolul României la nivel european, mai ales în contextul în care aceasta va deține în anul 2019, prima parte, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, și cum poate să se implice statul român în conturarea viitorului european prin prisma acestei realități, Mircea Geoană a răspuns:

“Ministrul Meleșcanu a avut o interventie în deschiderea forumului, un discurs foarte bun. A vorbit de nevoia de a avea flexibilitate, arhitectură cu geometrie variabilă. Cred ca acest mesaj va fi preluat și de ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu. Cred că ceea ce este necesar este mai mare continuitate și coerență între președintiile rotative ale Consiliului UE, împreuna cu un lobby din partea statelor vestice. Ceeea ce trebuie făcut acum este să frunctificăm perioda noastră la președinția rotativă, dar mai important este să creăam sinergie și camaraderie și un sentiment de destin comun cu președintiile care ne succed sau care ne preced”.

În încheiere, președintele Aspen Institute Romania a făcut referire și la unul dintre cele mai importante paneluri de la ediția din acest an a Bucharest Forum – ”A conversation on: Trumpism, Technology and the New World Disorder” la care vor lua parte alături de Mircea Geoană invitați speciali din SUA: Liz Claman, realizator Fox Businness Network, Samuel Burke, corespondent CNN și Harlan Ullman, senior adviser Atlantic Council.

“Trebuie să punem aceste întrebări și avem oaspeți de onoare, de un astfel de calibru. CNN este un pic mai către democrați, Fox News mai către republicani, asigurându-se astfel un echilibru. Vrem sa asultăm opiniile tuturor”, a conchis Geoană.

Cea de-a șasea ediție a Bucharest Forum – cel mai amplu eveniment public internațional pe tematică geopolitică și geoeconomică găzduit anual de România – se desfășoară între 4-6 octombrie în momente critice pentru regiune și pentru Europa, debutând la câteva zile după evenimentele secesioniste din Catalonia, după lansarea inițiativei pentru o Europă suverană, puternică și democratică a lui Emmanuel Macron, după discursul premierului britanic Theresei May de la Florența, după discursul privind Starea Uniunii al lui Jean-Claude Juncker, dar și în contextul în care România intră în linie dreaptă pentru deținerea, în premieră, a președinției Consiliului UE.

Oficiali de rang înalt, importanți reprezentanți ai mediului de afaceri și experți la nivel mondial se reunesc pentru a șasea oară la București în cadrul conferinţei Bucharest Forum 2017. Tema centrală a ediției din acest an este Centrul și Periferia – Înlăturând Diviziunea, iar discuția se va concentra asupra implicațiilor politice, economice și societale punând în valoare potențialul strategic al României în calitate de poartă între Est și Vest. Bucharest Forum 2017 este organizat de Institutul Aspen România și biroul din București al German Marshall Fund of the US, cu sprijinul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Cercului Militar Național, Comisiei Europene, Băncii Naționale a României și Primăriei Sectorului 5.

Ultima ora:

ObservatorAneta Bogdan: Meaning 2021

PoliticLudovic Orban, despre comunicarea în Coaliţie: Nu fac bine declaraţiile polemice, coeziunea în comunicare e esenţială

EconomieCorina Popescu: Electrica anunță finalizarea primei etape a fuziunii prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului

ExternRobert Lupițu: Președintele Klaus Iohannis îl decorează pe ambasadorul american Adrian Zuckerman pentru implicarea în dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – SUA

SocialVictor Negrescu: Recomandări pentru sprijinirea educației și reducerea decalajelor

EvenimenteRăzvan Orășanu: Vrem să creăm un program săptămânal – un soi de mix de conferințe dedicate subiectului și webinarii dedicate profesorilor, toate legate de digitalizarea în educație

CulturaCristina Popescu: ZIUA CULTURII NAȚIONALE. 150 DE ANI DE LA PRIMA SERBARE A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

EditorialAneta Bogdan: Meaning 2021Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe